[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Fridykkere fra hele verden var samlet ved verdensmesterskaberne i fridykning, som blev afholdt på den sydjapanske ø Okinawa. Det var AIDA Freediving Team World Championships 2010, der havde samlet atleter fra hele verden for i ti dage at dyste i tre forskellige discipliner: Dybdedykning, vejrholdning på tid og længdedykning.


Jakob Hansen, Jesper Stechmann og Rune Hallum ved verdensmesterskaberne i fridykning.


På det danske hold deltog Jesper Stechmann, Rune Hallum og Jakob Hansen, der til daglig er erhvervsdykkerinstruktør ved Søværnets Dykkerskole. Det lykkedes de danske fridykkere at slå favoritterne New Zealand, Japan og Frankrig.

- Det er helt vildt. På trods af tre uger med alle former for modvind, lykkedes det os at vinde guld ved at lave nogle afsindige dyk og bryde med naturlovene, siger Jakob Hansen.

Efter de første dages dybdedykning lå de tre danske herrer på en flot 2. plads efter Frankrig, de regerende verdensmestre. Både Jesper Stechmann og Jakob Hansen dykkede til 90 meters dybde, mens den kun 19-årige Rune Hallum lavede et flot dyk til 70 meter.


Det lykkedes de danske fridykkere at slå favoritterne fra Frankrig, Japan og New Zealand.

- Der er altid en risiko ved at dykke dybt i vand med store bølger. Alligevel lykkedes det os at lave store, dybe dyk for at få guld, siger Jakob Hansen.

I den anden disciplin under verdensmesterskaberne i vejrholdning på tid, holdt de danske herrer vejret i omkring syv minutter, hvilket fik det danske landshold op på en samlet førsteplads.

I den sidste disciplin - længdedykning i pool – åbnede Jakob Hansen med et flot dyk på 208 meter, hvilket var personlig rekord. Rune Hallum slog med 229 meter den hidtidige danske rekord på 225 meter. Jesper Stechmann tangerede med 229 meter den nye danske rekord. Dykkene gav Danmark et så stærkt forspring, at både Japan og Frankrig skulle lave næsten umenneskeligt lange dyk for at komme foran.


Jakob Hansen slog sin personlige rekord i længdedykning i pool.

- Vi har haft et ekstremt fokus. Det har været et godt tema, hvor vi har støttet hinanden, siger Jakob Hansen.