[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Klokken halv ni sendte totalforsvarsregion Midtjylland to pansrede mandskabsvogne til henholdsvis Hornslet og Randers. Samtidig er yderligere fire pansrede køretøjer på tre timers beredskab på Holstebro og Skive kaserner. I landets fem totalforsvarsregioner holder man i disse dage et skarpt øje med vejrmeldingerne. Hvis Falck og redningsberedskabet får problemer med at komme frem i sneen, skal totalforsvarsregioner levere støtte i form af bæltekøretøjer, der kan pløje sig igennem snedriverne.
– De to foregående år har sneberedskabet ligget helt stille. Vinteren i år har dog vist, at det er nødvendigt, at forsvaret har et sneberedskab. Vi er glade for, når vi kan hjælpe de andre komponenter i totalforsvaret, så vi udnytter vores fælles ressourcer bedst muligt, siger major Knud Nielsen fra Hærens Operative Kommandos nationale operationsafdeling.

I december var de pansrede mandskabsvogne blandt andet i aktion på Fyn og i det sydlige Jylland. Der er typisk tre situationer, hvor bæltekøretøjerne kan komme ind i billedet.
 
1) Evakuering af indesneede køretøjer.
2) Slæbe biler, der er kørt fast, fri.
3) Støtte ambulancer, der ikke kan komme ud til syge eller tilskadekomne.

Nogle gange bliver der også leveret støtte i form af kraftige hjulkøretøjer som firehjulstrækkere eller lastbiler, der kører hjemmehjælpere ud til ældre mennesker, der er sneet inde.

41 pansrede mandskabsvogne
Sneberedskabet fungerer fra 1. november til 31. marts. De fem totalforsvarsregioner har i alt 41 bæltekøretøjer, 97 hjulkøretøjer samt 334 mand til rådighed mod Kong Vinter. Det betyder dog ikke, at hele styrken sidder på vagt hver eneste aften. Totalforsvarsregionerne skruer op og ned for beredskabet i takt med snetruslen i vejrudsigten. Hvis en region er særligt hårdt ramt, træder den nationale operationsafdeling i Hærens Operative Kommando til. De kan dirigere køretøjer og mandskab fra den ene region til den anden. Hvis den helt store snestorm rammer, kan de sætte hele hærens disponible mandskab ind.