[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

– Vi har overvurderet vores egne styrker. Fjenden var lidt stærkere, end vi har regnet med, men vi nåede vores mål, siger Premierløjtnant Anders Bandholm, der har fået sine første AHA-oplevelser i årets udgave af hærens taktiske træner, hvor han spiller divisionschef. Anders Bandholm er en af de 83 officerer fra Hærens Officersskole, som deltager i øvelsen. Det er kun computersoldater, som er blevet slået ihjel i den operation Anders Bandholm har ledet og planlagt. På computeren foran ham simulerer computersystemet brigader og bataljoner, der i et gammeldags koldkrigsslag rykker frem i Jylland. Grunden til scenariet minder om en konfrontation mellem NATO-styrker og en jævnbyrdig modstander er, at det sætter øvelsesdeltagerne mere under pres, end hvis man tog et nutidigt scenario som f.eks. Afghanistan. Det generer ikke officererne, at der ikke står rigtige soldater ude i terrænet og udfører deres ordrer. 
– Det kan sagtens bruges til en opstart, hvor vi bliver trænet i at træffe beslutninger. Hvis vi laver en fejl, står der ikke en masse soldater og venter, forklarer kaptajn Karsten Fugleholm, der går på Operations- og Føringskurset på Forsvarsakademiet. Der er 16 af Karsten Fugleholms medkursister med på øvelsen, som i alt omfatter 200 mand.  

Glem ikke luftstøtten
Sidst faciliteterne i Oksbøl blev anvendt, var da NATO’s reaktionsstyrke – NATO Response Force – holdt en stor øvelse. Der er over 200 arbejdsstationer, som deltagerne kan bruge. Ud over at kæmpe mod fjendens landstyrker har øvelsesdeltagerne også mulighed for anvende flystøtte, hvilket kræver meget koordination. Major Jakob Barfoed er forbindelsesofficer for flyvevåbnet i den fiktive division, som officererne står i spidsen for. 
– Det er positivt, når en hærofficer af sig selv kommer hen og spørger os til råds, i stedet for at vi hele tiden står og husker dem på, at deres styrker kan få støtte fra luften. Det er formålet med at have flyene med, siger Jakob Barfoed.
Computersystemet er bedst egnet til at træne landkrig, men andre firmaer levere særskildte simulatorer, så flyvere kan blive inkluderet i øvelsen. Det er vigtigt at officererne vænner sig til tanken om luftstøtte, der også spiller en stor rolle under internationale operationer.
– Flyspillet er mere realistisk end sidste år. Øvelsen bliver mere værnsfælles år for år, fortæller Jakob Barfoed.