[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det er noget djævelskab, men desværre også et effektivt våben for oprørsstyrker. De improviserede sprængladninger eller IEDer er den største trussel mod udsendte danske soldater. I dag er IED-truslen synonym med Afghanistan. Som soldaterne siger: ”jorden er giftig”. 80 procent af ISAFs tab i Afghanistan kommer fra de improviserede sprængladninger.

Som et modtræk, har forsvaret oprettet et counter-ied element, der skal forbedre danske styrkers evne til at bekæmpe IED-truslen. Det lille element, der råder over erfarne kræfter fra EOD- og IED-verden, skal blandt andet rådgive alle tre værn om modforholdsregler mod de dødbringende og lemlæstende sprængladninger. Den lille gruppe bliver centrum i et netværk af myndigheder og personer, der beskæftiger sig med Counter-IED.

Netværket skal effektivisere indsatsen mod improviserede sprængladninger på alle måder. Elementet har også en rolle som call-center. Enheder og soldater kan henvende sig med konkrete spørgsmål og få hjælp fra elementets samlede vidensbank. 

Læs mere om Counter-IED elementet i det seneste nummer af ”HÆREN”.