[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Et dansk Hercules C130J transportfly forlod fredag den 7. maj Danmark, med retning mod Skotland til øvelsen Combined Strength.
Combined Strength kan i korte træk beskrives, som den årlige tilbagevendende begivenhed for Hercules C-130J brugere, hvor der er mulighed for at udveksle de erfaringer, som man har gjort i gennem det forløbende år. Der er lagt op til mange uformelle samtaler mellem piloter, loadmastere, teknikere, kvalitetssektioner og missionsplanlæggere. Det sker med henblik på at lære af hinanden eller diskutere problemområder, som alle brugere har og som de ønsker bliver udbedret af fabrikanten.

Øvelsen er også en afslutning på den pågældende værtsnations embede som formand for JOG (Joint User Group), som er sammenslutningen af Hercules C-130J nationer. I år er det Storbritannien, som har haft formandskabet og afleverer ved øvelsens afslutning formandskabet til Norge, der er den nyeste af C-130J bruger.

Sidste år forgik øvelsen på den anden side af jorden i Australien. Ved den lejlighed var Danmark repræsenteret med et fly. I år er antallet af fly nået op på ikke mindre end ni. Det er deltagerrekord, hvilket understreger vigtigheden af øvelsen. De repræsenterede flyvevåbner er USAF (US Air Force), USCG (US Coast Guard), RNoAF(Royal Norwigian Air Force), IAF (Italian Air Force), RAF (Royal Air Force) og RDAF (os selv). Derudover er der sendt observatører fra Canada og Australien.

For de danske deltagere var mandag den første flyvedag. Flyvningen forgik i 150 meters højde i nogle terrænforhold, som danske C-130J piloter normalt ikke flyver i, med mindre de er i Afghanistan. Der er masser af dale at flyve i, mange skarpe sving, som skal udføres og mange forhold med vind og vejr, der skal tages højde for. Det hele skal gøres samtidigt for, at man når at være ved sin dropzone til tiden. Dette kræver, at man har gjort sit hjemmearbejde, inden man flyver, hvilket vil sige missionsplanlægningen.

Der er dog ingen tvivl om, at flyvningen er spændende for besætningerne. Smilene kommer frem på ansigterne efter de er landet, og der er heller ikke nogen tvivl om, at de ser frem til de næste missioner, der vil blive fløjet i løbet af den kommende uge.