[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

De ni danskere deltog 31. oktober i US Marine Corps Marathon sammen med 22.000 andre løbere.
– Det var supergodt. Det er sindsygt, som folk bare er vilde. Jeg har løbet mange maratonløb, men det her er det fedeste, udbrød major Henrik Dupont fra Gardehusarregimentet, da han havde passeret målstregen. Over 100.000 tilskuere tiljublede veteranerne i Washingtons gader.


Det danske hold passerer det Hvide Hus.Èt af hovedformålene med den danske deltagelse var at øge kontakten til udenlandske veteranorganisationer. 
– Vores internationale engagement har gjort, at vi har soldater ude i verden. De soldater har stiftet bekendtskab med andre udenlandske enheder. De udenlandske enheders veteranorganisationer har inviteret et dansk hold, siger Lars Bo Holm Pedersen, som er sagsbehandler på veteranområdet i Forsvarskommandoen.


Danskerne ude på ruten. Den ene af kørestolene punkterede desværre under løbet, men det danske hold lånte en cykelpumpe af en tilskuer, sådan alle gennemførte alligevel.

De allierede veteraner var glade for også at kunne hylde de danske soldater.
– Vi er ni år inde i en krig, hvor danskerne vedholdende har stået side om side med os, og har mistet soldater. Det er kun rimeligt, at vi anerkender danskernes mod og vedholdenhed ved at invitere dem til at løbe sammen med os i Washingtons gader, siger Stephen Cain, der er direktør for Allied Forces Foundation – den organisation, som havde inviteret danskerne. 
Det danske hold holdt sammen samtlige 42 kilometer – både dem som løb og de sårede soldater i kørestol. Bagefter var de overvældede over den store opbakning, der er til veteraner i USA.
– Det er det vildeste jeg nogensinde har oplevet. Man kunne ikke løbe 50 meter, uden der blev råbt, Heya Danmark, Heya Danmark. Så det var over al forventning. Det er helt vildt. Det kunne danskerne lære noget af, siger overkonstabel Jens Rasmussen fra Jydske Dragonregiment.

På forsvarskanalen kan du se en længere reportage fra danskernes deltagelse i maratonløbet i Washington. 


Danskerne ved det klassiske marinekorps monument "Iwo Jima Memorial".