[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Afghanske håndværkere er stadig i gang med at spartle væggene, da den danske CIMIC-patrulje inspicerer skolebyggeriet i Rahim.
Skolebyggeriet er et samtænkningsprojekt. Udenrigsministeriet leverer rådgivere, og forsvaret CIMIC, også kaldet civilt-militært samarbejde, i en situation, hvor arbejdet normalt ville have været forestået af civile hjælpeorganisationer. Samtænkningen skal forbedre forholdene for de lokale afghanere i de danske soldaters indsatsområde og sætte gang i Afghanistans demokratiske udvikling.

Hurtige håndværkere
Første spadestik i byggeprojektet blev taget for seks måneder siden. Den britiske ingeniør, Geordie, der er med på patruljen for byggeteknisk at vurdere de afghanske håndværkeres arbejde, er imponeret. For byggeriet er især skredet hurtigt frem, i forhold til hvor skolen kommer til at ligge.
- Vi er herude hvor kragerne vender, og hvor det er svært at få materiale hertil, og så har de banket en skole op på bare seks måneder. Det er meget overraskende, siger Geordie.

Glæde i lokalbefolkningen
Når arbejdet engang er færdigt, står 12 klasseværelser klar til undervisning af 900 elever. Og det sætter lokalbefolkningen pris på.
- Alle dem vi har talt med er meget meget glade for det her. Børnene glæder sig til at komme i skole, siger Simon, der er kaptajn og CIMIC officer.

Se indslaget om skolen i Rahim her på forsvarskanalen.


Skolen kommer til at ligge 20 km nord for byen Gereskh, tæt på lejren Rahim, hvor der bor omkring 50 danske soldater.