[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Mennesket Søren Gade unplugged. Det lover filminstruktør Kasper B. Torsting tv-seerne, at de skal få, hvis de stiller ind på TV2 på søndag klokken 20.25.
- Det er det tætteste, man kommer på virkeligheden. Det er mit private billede af mennesket Søren Gade og et nøgent portræt, siger Kasper Torsting
Han har fulgt forsvarsminister Søren Gade gennem et helt år og været med ministeren i Afghanistan og i hjemmet i Holstebro, fulgt ham til militære begravelser for faldne soldater og taget del i stormvejret, da Jægerbogssagen rullede.Selv om Kasper Torsting, der stemmer til venstre for midten, absolut ikke er enig med venstremanden Søren Gade, så valgte han alligevel af skabe et portræt af den tilsyneladende runde og folkelige politiker.
- Som den øverst ansvarlige var han oplagt til et portræt. Jeg stemmer ikke på ham, men han er en utrolig sympatisk mand, og inde bag titlen er han et menneske. Jeg vil lave menneskehistorien. Det handler ikke om at være soldat eller politiker, men om at være menneske, og den historie har været fraværende, siger Kasper Torsting.

Idemand bag dokumentarfilmene
For et par år siden foretog filminstruktør Kasper B. Torsting en lidt usædvanlig beregning. En beregning, der viste, hvor mange danskere, der har haft krigen tæt ind på kroppen.
- Jeg regnede ud, at Danmark foreløbig har haft 35.000 udsendte danske soldater. Hvis hver af dem har en forældre, et barn, en nabo og så videre, så er omkring 100.000 mennesker berørt af det. Men der var ingen, der talte om krigen, fordi vi ikke gad og hellere ville tale om vores friværdi, siger Kasper Torsting.Det gav ham ideen til ´vores krig´, der skulle bestå af seks film af seks meget forskellige instruktører. Samtidig undrede det ham, at danskerne, som en oplyst befolkning, ikke gad forholde sig til det faktum, at vi er i krig.
- Det skyldes måden, som krigen bliver formidlet på. Den er rent journalistisk og fakta-agtig. Ingen rigtig fortæller har hidtil fortalt historierne, nu er det filminstruktørernes rolle at tage over og lave subjektive øjenvidneberetninger fra soldaternes liv, siger Kasper Torsting.

Ingen propaganda
Da Kasper Torsting havde fostret ideen, tog han kontakt til forsvarskommandoen og forklarede den presseansvarlige, at han og de fem andre instruktører ville lave en række subjektive dokumentarfilm om krigen i Afghanistan.
- Det skulle ikke være en reklamekampagne for forsvaret, men vi kunne også love, at vi ikke på forhånd havde en politisk agenda, før vi gik i gang. Filmene skal skildre virkeligheden på godt og ondt, og på den måde, som vi oplever krigen, siger Kasper Torsting.Det var vigtigt for instruktøren, at filmene var renset for propaganda, som han synes er uinteressant og provokerende.
- Målet med filmene er nået. Det er lykkedes os at lave en række fremragende subjektive film, som ikke stopper holdninger ned i halsen på folk, siger Kasper Torsting.
Dokumentarfilmen om Søren Gade er den femte i en række på seks dokumentarfilm.

Se dokumentarfilmen ´Krigsministeren´på TV2 på søndag klokken 20.25