[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Hver mandag klokken 19 gennem hele sommeren kan du komme på en havnerundfart under temaet ”Flådens betydning for København og Københavns betydning for flåden”.

- Det er et nydeligt stykke Danmarkshistorie, man får serveret, og så er det en flot tur, siger kommandør Poul Grooss, der er en af de fire ekspertguider, der står for rundvisningen om bord på kanalrundfarten.

Turen begynder og slutter i Nyhavn, hvor publikum blandt andet kan se Niels Juuls bolig på Kongens Nytorv – den nuværende franske ambassade. Så sejler kanalrundfarten ellers rundt i den centrale del af København og ud til den ydre del af havnen.

- Vi sejler blandt andet forbi B&W motorfabrik. De fremstillede dieselmotorer til de tyske ubåde, men i 1943 sørgede kadetter fra søværnet for sprængstof til sabotage af fabrikken, fortæller Poul Grooss.

På turen kan du også høre om den gamle mastekran på Nyholm, de store søhelte og brugen af straffefanger og svenske krigsfanger i havnens uddybningsmaskiner. Alt i alt bliver danmarkshistorien serveret på en smuk sejltur i København. Og for Poul Grooss er der endnu en god grund til at bruge en mandag aften i selskab med flådens København.

- Flåden har betydet utroligt meget for Danmark. Omkring 1800 var den landets største arbejdsplads, og ud af de cirka 100.000 indbyggere, der var i hovedstaden, var 6000 mænd ansat på Holmen. Hvis man tæller deres ægtefæller og børn med, så havde omkring 25 procent af Københavns indbyggere en direkte tilknytning til flåden, siger Poul Grooss.

Læs mere om arrangementet og tilmed dig her