[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Tennis, atletik, basketball og rugby. Det er de sportsgrene, der står på programmet på Idrætscenteret i Vejen i disse dage. Udøverne er 13 danske soldater, der er kommet til skade under internationale tjeneste, og derfor bliver de fleste spyd, diskos, bolde og kugler kastet eller skudt fra kørestole. De skadede soldater er samlet for at blive introduceret til handicapidrætten og de mange muligheder der er for at dyrke sport, selv om benene ikke længere fungerer normalt eller mangler helt eller delvist.
- Soldater er jo fysisk aktive inden de drager ud, så hvorfor skulle en soldat, der pådrager sig en skade, ikke kunne være fysisk aktiv, når han kommer hjem. Kendskabet til handicapidrætten og muligheden for at dyrke en tilpasset idræt er ikke særlig højt, så vi tænkte, hvorfor ikke forsøge at skabe mulighederne for at dyrke sport på trods af skader, siger Ann Christina H. Salquist. Hun er sekretariatschef i Soldaterlegatet, der har taget initiativ til seminaret.
Rekruttering til eliten
Det er Danske Handicap Idrætsforbund der står for den praktiske afvikling af seminaret, og det er eliteudøvere fra forbundet, der underviser og instruerer. Forbundet vil meget gerne have soldaterne som nye medlemmer, og formanden lægger ikke skjul på, at forhåbningerne til soldaterne er høje.
- Vi tror på, at den gruppe af unge mennesker, som er soldater, de ligger på et niveau, hvor de sagtens kan blive eliteidrætsfolk, siger Karl Vilhelm Nielsen, der er formand for Danske Handicap Idrætsforbund. Hans umiddelbare vurdering er, at et par af soldaterne på seminaret, kan nå at komme med til de paralympiske lege i London i 2012.Målet er London 2012
En af de soldater, der måske er på vej mod London, er Jesper Hansen. Han mistede det meste af sit ene ben under kamp i al Hartha i Irak i maj 2007.
- Jeg har fået en løbeprotese og vil gerne dyrke sprint ved de paralympiske lege i 2012, så jeg er med her over for at løbe på en ordentlig bane og samtidig prøve nogle andre aktiviteter, siger Jesper Hansen.

Fredag prøver soldaterne kræfter med kørestolsrugby og kørestolsbasket. Seminaret i Vejen slutter lørdag.