[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Der er varmt i køkkenet i Price. Udenfor bager solen ned, og indenfor steger og syder det fra potter og pander. Her i køkkenet laver de mad til 800-1000 personer tre gange om dagen hver dag. Det betyder samtidig, at rigtig mange hænder kommer i kontakt med fødevarerne, ikke mindst når soldaterne går til den i buffeten.
Derfor laver Forsvarets Sundhedstjeneste inspektion af hygiejnen i køkkenet en gang på hvert hold, og lige nu er afdelingsdyrlæge Anders Tølbøll på besøg i Price
- Der skal være fokus på fødevarer, vand og hygiejne i det hele taget. Vi bor så tæt i lejrene, og vi spiser alle sammen de samme steder, vi går på toilettet de samme steder, og vi sover de samme steder, så man skal være ekstra opmærksom på, at de her ting er i orden, siger Anders Tølbøll.

Sammen med køkkenlederen går dyrlægen hele køkkenet igennem. De ser på affaldsområdet, køle- og fryse containere, opvask, varmebeholdere. Alt bliver set efter.

- Man kan sige, at alle har stor interesse i, at det her fungerer. Hvis soldaterne er af sted på patrulje, og de har fået fødevareinfektion og dermed rigtig dårlig mave, så fungerer det bare ikke. De skal have deres kampkraft. Det er meget dumt, hvis det er det, der skal forhindre os i at lave vores opgave herude.
Anders Tølbøll er yderst tilfreds med, hvad han ser. Køkkenet har fået lavet en del forbedringer siden, han sidst var på besøg, så nu har han ikke mange bemærkninger. Blandt andet har personalet nu mulighed for at vaske hænder ved en håndvask, hvor vandhanen bliver betjent med knæet. På den måde skal de ikke bruge deres fingre til at slukke for vandet, og dermed rører de ikke ved mulige bakterier på vandhanen.

- Det ser meget fint ud, og de har styr på det. Man kunne altid ønske sig, at det lå i en supermoderne bygning med faste vægge og gulv, men det er jo ikke realistisk, konkluderer Anders Tølbøll, der er i Afghanistan for tredje gang.
Faktisk er Anders Tølbøll så tilfreds med, hvad han ser, at han uden tøven uddeler en stor fin smiley efter sin inspektion. Og de spisende soldater ser ud til at være enige.