[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

En paptallerken med en energibar skåret ud i små stykker går på omgang mellem seks soldater. Hver tager en lille bid. Smager, tænker og noterer fire tal på blokken på bordet. På en skala fra et til ti bedømmer de smag, duft, udseende og konsistens.
- Den kender vi, den er ligesom mors frikadeller udbryder en af soldaterne om barren, han kender fra Afghanistan.To grupper med hver seks soldater er i denne uge i gang med at smage sig frem til, hvilke produkter der skal være i fremtidens danske feltrationer. Soldaterne skal smage på alt fra morgenmadsprodukter som müsligrød over saucer og marmelade til energipulver og varme aftensmåltider. I alt skal de på to dage smage sig igennem et godt stykke over 100 forskellige produkter.
- Der findes ikke en bedre måde at finde nye produkter, end at lade nogle, der har levet af feltrationer, teste dem, siger konstabel Jacob Kejser Hansen. Han levede af feltrationer i seks måneder, da han var udsendt på ISAF hold 6. Og det er et krav for at være med i testpanelet, at man har levet af feltrationer igennem længere tid.

Ration er ikke fulgt med tiden
- Den nuværende feltration er god til danske forhold. Men den er svært anvendelig i eksempelvis Afghanistan, og den er ikke fulgt med tiden. Man skal eksempelvis bruge meget vand for at rengøre kogegrej, og det er upraktisk, at man efter at have spist skal slæbe rundt med en tom dåse, siger kaptajn Klaus Gabriel Sørensen. Han kommer fra Center for Idræt og har været med til at lave målinger på, hvad soldater har brug for at spise og drikke for at kunne holde til det hårde arbejde i Afghanistan. Målingerne viser, at soldater skal spise som eliteidrætsfolk.

Norsk og amerikansk inspiration
Der er Forsvarets Materieltjeneste, der står for udviklingen af den nye feltration. Materieltjenesten har via et EU-udbud opfordret firmaer til at levere produkter til feltrationer, og nu er de 12 soldater ved at smage sig igennem bunken af mulige produkter. Målet er at sammensætte en feltration, der smager godt, giver variation, dækker soldaternes store behov for energi og kan spises under forhold som i Afghanistan
- Vi læner os op af de norske og amerikanske feltrationer, som soldaterne kender fra Afghanistan. Men vi vil prøve at have både frysetørret mad, som i de norske, og præfabrikeret mad som i de amerikanske. På den måde får vi også større variation. Vores mål er, at vi kan nå op på 20 forskellige variationer af hovedmåltider, hvor der er syv i dag, forklarer projektleder Teit Jørgensen fra Forsvarets Materieltjeneste.

Jacob Kejser Hansen, Teit Jørgensen og Klaus Gabriel Sørensen lægger alle meget vægt på, at maden i den nye feltration skal smage af dansk mad. Den skal vække genkendelse og være så varieret, at soldaterne kan glæde sig til at spise, også selv om de skal spise feltrationer i længere perioder. Et andet krav er, at den er praktisk og hygiejnisk. Det betyder blandt andet, at ting som rugbrød og energibarrer skal være pakket i så små mængder, at soldaterne tømmer pakken, når den er blevet lukket op.

Teit Jørgensen regner med, at de nye feltrationer er klar til brug i løbet af efteråret.