[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det er fjorten år siden, at isbryderen Thorbjørn sidst var ude og gøre det, den er bedst til, nemlig at bryde is. Men i år er der reel risiko eller - som sømændene på Thorbjørn måske foretrækker – chance for, at bælterne og Øresund fryser til. Den is, der allerede nu er i Limfjorden, har givet dem en unik chance for at øve sig.
- Alene det, at det lugter af is, og at man kan se isen, det gør, at folk bliver ekstra motiverede. For så kan de prøve noget nyt, siger orlogskaptajn Jan Bøcker Johansen, der er chef på Thorbjørn.
Normalt er der fire mand til at passe Thorbjørn, men med udsigt til isvinter er hele besætningen trommet sammen. I sidste uge var der forskole for dem, hvor de fik mulighed for at prøve grejet af i den isdækkede Limfjord.
- De er gået til den med smil og åbent sind, og de har lyttet og lært hele vejen igennem. Det er en ren fornøjelse at have dem med, konstaterer Jan Bøcker Johansen.

Håber på isvinter
Hvert efterår håber besætningen på Thorbjørn på en isvinter. Og skuffelsen er stor, når der ikke har været is i februar. Men i år kom isen.
- Det gør det mere realistisk. Man kan høre det larme og høre, at skibet for lov til at arbejde lidt mere, siger Kenneth Fuglsang, der er maskinchef på Thorbjørn.
Selv om isen ikke er så tyk, som de kunne ønske, har de alligevel kunnet træne det helt særlige luftbobbelsystem, som Thorbjørn bruger til at bryde isen.
- Isen er godt nok ikke så tyk, men man kan høre skibet buldre og brage, og det har været en fantastisk oplevelse, siger Jan Bøcker Johansen.
Thorbjørn er sammen med de andre isbrydere Danbjørn og Isbjørn klar til at rykke ud med 48 timers varsel for at sikre skibstrafikken.