[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Veteranerne er godt nok vant til at turnere, men det var første gang, at de var i Afghanistan hos de danske soldater. Omme dag de tykke hesco bastion mure kunne de få et indtryk af soldaternes arbejde og dagligdag.
- Når nu muligheden byder sig, får man jo lyst til at komme ned og se med egne øjne og egne ører, hvad der sker. Det har været fantastisk, sagde Claus Asmussen, der spiller leadguitar i Veteranerne.
Veteranerne spillede tre koncerter, men de havde også tid til at få aflivet nogle af de fordomme, som de havde med hjemmefra.
- Det er et helt andet indtryk, jeg har hernede fra nu. Jeg har en klar fornemmelse af, at det handler om at hjælpe lokalbefolkningen. En ting er at bekæmpe terror, en anden er at hjælpe det lokale, sagde Michael Hardinger, der er vokal og spiller leadguitar.
Veteranerne spillede stensikre klassikere som ´Hvalen Hvalborg´, ´Den røde tråd´ og ´Står på en alpetop´, der – stedet taget i betragtning – var omskrevet til ´Står i Afghanistan´. Og selv om de fleste soldater kunne skråle med på omkvædet ´hvad fanden sku´ jeg egentlig her?´, så var en af veteranerne ikke i tvivl om formålet.
- Dybest set er jeg imod den her krig, men det kan være en nødvendighed, og det er blevet bekræftet hos mig. Vi er med til at bekæmpe terrorisme og skabe fred og demokrati, selv om jeg godt ved at det er høje mål, sagde Bosse Hall Christensen, der er trommeslager i gruppen.