[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

- Min hensigt har været at tage begrebet sorg og flå huden af det og så smide det i smasken på tv´s bedste sendetid, så vi alle kan se, hvordan sorgen ser ud, når den er stærkest, siger Ole Bornedal.
”Kære Elena og Niels” er den danske filminstruktør, dramatiker og skuespiller Ole Bornedal første dokumentarfilm, men han tog udfordringen op, da han blev spurgt, om han ikke ville lave en af de seks dokumentarfilm, som bliver vist i bedste sendetid på TV2 søndag aften.


Elena - mor til den faldne soldat Sebastian.

- Jeg har aldrig lavet en dokumentarfilm før, så det var på tide. Og så var emnet af så seriøs karakter, at jeg tænkte, at det blev jeg næsten nødt til at gøre, siger Ole Bornedal.
Den måde, som forældres sorg over at miste deres børn i krig er blevet behandlet på i de danske medier, har ikke imponeret instruktøren.
- Jeg har set mange interviews med forældre, som bliver næsten følelsespornografiske. Det er et meget tungt og følsomt emne at skulle gå ind i folk på så intim og ublufærdig måde, og jeg så det som både en udfordring og en vigtig opgave, at det blev gjort virkeligt ordentlig, siger Ole Bornedal.

Optaget på en formiddag
Ole Bornedal talte med hel del forældre til danske soldater, der er døde i krigen i Afghanistan.
- Jeg blev ringet op af mange. Jeg kunne ikke rumme alle deres historier, men jeg endte med at få en tæt snak med Elena og Niels. Vi var med det samme enige om, hvordan filmen skulle laves. Den skulle ikke være journalistisk, for journalistik kan tale alt ihjel, siger Ole Bornedal.


Konstabel Sebastian mistede livet den 19. december 2008 i Afghanistan.


Efter at have talt i telefon, mailet og mødt forældreparret, tog Ole Bornedal op for at besøge dem.
- Jeg havde et simpelt kamera med, som jeg tændte for, før jeg gik ind for at møde dem. Allerede før jeg er kommet ind ad døren, er de gået i gang med at fortælle om Sebastian. Jeg tuder undervejs og må sige undskyld til dem. De skal ikke se på mit tudefjæs, siger Ole Bornedal.
Han lavede optagelser på fire timer over en formiddag. Det var rigeligt, for så kunne der ikke tilføjes mere ud over et par optagelser i Høvelte.
- Det hele er lavet over en formiddag takket været deres mod og hudløshed. Jeg er ikke så stolt af min egen indsats, men af deres. Det er deres film, siger Ole Bornedal.

Græd i redigeringsrummet
Selve optagelserne var et enmandprojekt for Ole Bornedal, men filmen er opstået i et samarbejde mellem en klipper og en lydmand, og alle tre var stærkt berørt af Elena og Niels historie om tabet af sønnen.
- Jeg, min lydmand og klipper har hulket os gennem processen med at skabe filmen, siger Ole Bornedal.


Niels - far til den faldne soldat Sebastian.

Han understreger at netop forældreparrets mod til ærligt at vise deres sorg frem, giver dokumentarfilmen nerve og intensitet. Det har været hans intention at skabe en dokumentarfilm, der rækker ud over hurtige journalistiske headlines, der ifølge instruktøren gør det svært at fatte, hvad der egentlig foregår i Afghanistan.
- Det er tragisk alt, hvad der foregår derude, og det betyder utroligt meget, at der er nogle, der forsøger at lukke det sorte hul, der er opstået ude i den del af verden. Det skal vi have stor respekt for, siger Ole Bornedal.

Dokumentarfilmen ”Kære Elena og Niels” bliver sendt på TV2 søndag den 24. januar klokken 20.00.