[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Flådens 500-års jubilæum
Den 10. august 2010 fylder den danske flåde 500 år. Flådens jubilæum markeres i løbet af året med en række arrangementer, der kulminerer på selve jubilæumsdagen og de efterfølgende dage i august.

Det har været afgørende i planlægningen af jubilæet, at markeringen bliver en offentlig begivenhed, der ud over at fortælle flådens historie gennem 500 år også giver offentligheden et indblik i forsvarets og søværnets opgaver i dag.

På selve jubilæumsdagen er der planlagt en flådeparade i Københavns Havn, hvor søværnets skibe sejler forbi og hilser Hendes Majestæt Dronningen om bord på kongeskibet Dannebrog. Flådeparaden vil kunne opleves fra kajen omkring Langelinie.

Fredag den 13. august er der officiel jubilæumsmiddag om aftenen, og lørdag den 14. august er der festarrangement for søværnets medarbejdere. Søndag den 15. august vil der blive afholdt flådegudstjeneste i Holmens Kirke i København.

En række af de årligt tilbagevendende aktiviteter i søværnet, herunder skibenes adoptionsbesøg i danske havnebyer og den store flådeøvelse DANEX, vil i år pga. jubilæet blive gennemført i august. Det betyder blandt andet, at en lang række udenlandske orlogsskibe vil besøge København i perioden fra den 12. til 16. august.

Det samlede program for aktiviteterne i forbindelse med flådens 500-års jubilæum kan ses på hjemmesiden flaaden500.dk

Flyvevåbnets 60-års jubilæum
I år er det også 60 år siden, at Danmark fik et selvstændigt flyvevåben. De 60 år bliver i løbet af 2010 markeret ved en række mindre begivenheder samt ved tre officielle lejligheder.

Søndag den 6. juni bliver der afholdt Air Show på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland. Alle er velkomne til en dag, hvor der bydes på flyveopvisninger fra hele verden. På jorden kan man se udstillinger af enhver art – både af historisk islæt og det nyeste high-tech udstyr. Ved Air Show vil der bl.a. være mulighed for at se en række af de fly, der igennem de 60 år har fløjet i det danske forsvar.

Flere oplysninger om Air Show den 6. juni kan findes på hjemmesiden danishairshow.dk.

Den 1. oktober er flyvevåbnets officielle fødselsdag. Dagen starter ved Danmarks Flymuseum i Stauning, som blandt andet huser Flyvevåbnets Historiske Samling. Derefter bliver der afholdt festgudstjeneste i Viborg Domkirke, herunder med afsløring af en mindebog for soldater, der er døde i flyvevåbnets tjeneste. Dagen afsluttes med en reception på Flyvestation Karup.

Den 27. maj 1950 var dagen, hvor det blev politiske besluttet at oprette et dansk flyvevåben. Flyvevåbnets myndigheder markerer jubilæet lokalt med idrætsarrangementer og familiedage.