[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Hylderne er tomme, og testbænken står stille. Optik- og Optronikværkstedet ved værkstedområde Brødeskov har så stor succes med at reparere kommandørperiskoper til Leopard 2 kampvognene, at periskoperne ikke længere er på den prioriterede røde liste.

 For halvandet år siden stod hæren med et alvorligt problem. Mange Leopard 2 kampvogne stod stille og samlede støv. Årsagen var, at de alle havde defekte kommandørperiskoper. De periskoper, der var i orden, blev naturligvis sendt til Afghanistan.

Periskoperne blev sendt ud af huset for at blive serviceret. Som en del af Leopard anskaffelsesprojektet valgte forsvaret at fravælge servicekapaciteten, da man vurderede, at det i længden ville være mest rentabelt at udlicitere opgaven. Ikke mindst fordi hærens kampvognkapacitet blev væsentlig reduceret i forhold til tidligere.

Problemet var bare, at det kunne tage op til et år at få dem retur. Derfor søsatte Forsvarets Materieltjeneste et projekt i Værkstedområde Brødeskov i Nordsjælland. Projektet skulle afdække, om Optik- og Optronikværkstedet kunne lave de nødvendige reparationer. Det kunne de. Tre teknikere på værkstedet har i samarbejde med materieltjenesten, brugerne på Hærens Kampskole og Jydske Dragonregiment sikret, at kommandørperiskoperne kan blive repareret på værkstedet. Og det er en succes.

- Jeg ringede faktisk rundt forleden. Jeg undrede mig over, at vi ikke fik periskoperne ind af døren, siger Niels Andersen, der er en af teknikerne på værkstedet.

Som en del af kvalitetskontrollen har Niels Andersen og hans to kolleger også udviklet en testbænk. Den fungerer i princippet som en kampvogn. Dermed kan de sikre, at periskoperne fungerer efter hensigten, inden de bliver sendt af sted.

- Jeg synes, det er fantastisk. Det er en historie til efterfølgelse. De har gjort det godt, siger Knud Vibenfeld, der har været ingeniør på projektet.

Lige nu overvejer Forsvarets Materieltjeneste, om forsvarets teknikere også skal servicere og reparere hovedsigtet og andre centrale komponenter på Leopard 2 kampvognene.

 Du kan læse mere om periskopprojektet her.