[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Sommeren er højsæson i Københavns havn og der er trængsel i havnen, ikke mindst på Langelinje, hvor de store krydstogtskibe lægger til. Men i de kommende to uger bliver trængslen større end normalt. Søværnet fejrer sig 500-års jubilæum den 10. august og i den anledning anløber 38 flådefartøjer fra 31 lande København.
- Den største udfordring har været, at få placeret de store enheder med den store dybdegang, fordi det kun er ved Kvæsthusbroen, at vanddybden er stor nok, fortæller havneassistent Jens Frank fra By og Havn, der har ansvaret for havnen.

At få placeret 38 krigsskibe i København er i sig selv en udfordring, og udfordringen er ikke blevet mindre af, at de pladser med størst vanddybde er optaget af krydstogtskibe. En anden udfordring har været, at kajen foran den sorte diamant, hvor søværnet gerne vil have flere skibe placeret er så lav, at der kan opstå problemer, hvor det bliver højvandet.
- Det har været et puslespil, hvor der er flyttet rundt på mange brikker, men til sidst er det gået op i en højere enhed. Det er vi glade for, siger Jens Frank.

På grund af trængslen har By og Havn måtte afvise flere store lystyachter, der gerne ville have besøgt byen, lige som det har været nødvendigt at lægge nogle af de største krigsskibe uden for selve havnen.

Se et indslag om forberedelserne i havnen på forsvarskanalen.