[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Maja Grønbæk

Danske Søren Marcussen og norske Olav Hagtved fik hver et skibsur og et barometer i messing monteret på en træplade. Det er nemlig, hvad mindeankerprisen består af, og det var de to, der fredag eftermiddag modtog prisen. Den uddeles hvert år til en dansk og en norsk kadet fra søofficerskolerne i Danmark og Norge. Prisen går til kadetter, som har udvist både flid, saglighed, initiativ og kammeratlige egenskaber. Modtagerne bliver indstillet af kammerater fra skolen, og det betyder noget særligt, synes den danske modtager Søren Marcussen.
- Jeg er glad for, at det primært er udtryk for, at mine skolekammerater sætter pris på det, jeg gør til daglig,” siger han.
Prisen er stiftet den 20. november 1983, og i årene herefter blev den givet til en norsk kadet. Siden 1988 er den givet til både en dansk og en norsk kadet.

Samarbejde om transport
Ideen til mindeankerprisen kom fra direktør Bendt Fogh, som mente, at der manglede noget udsmykning uden for den norske sømandskirke i København. I samarbejde med søkrigsskolen i Bergen fik man transporteret et 1,5 tons tungt anker til kirken i København. Til ankeret skulle bruges et fundament, som bestod af tre tons sten. I løbet af nogle uger blev de samlet ind langs den norske kyst med hjælp fra soldater ved rekrutskolen ”Harald Hårfagre”, og de blev fragtet til København af en norsk fregat. Da prisen blev uddelt første gang i 1983, gik den til den daværende chef for den norske søkrigsskole som tak for hjælpen i forbindelse med projektet.

Se indslaget på forsvarskanalen her.