[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Maja Grønbæk

Tre af forsvarets redningshelikoptere kom i går på arbejde, da der kort før middag kom en alarmering fra redningscentralen om, at der var sket en større ulykke ved Allinge på Bornholm. En turistbus med 50 passagerer var væltet om på siden på en smal grusvej. Kaptajn Jan Helge Jensen var pilot på en af helikopterne, og da han og hans kolleger lettede fra lufthavnen i Roskilde cirka otte minutter efter alarmen, kendte de endnu ikke til omfanget af ulykken.
- Vi gav selvfølgelig fuld gas, som vi plejer, men da vi var ude omkring Københavns lufthavn, fik vi besked om, at vi skulle ind omkring Rigshospitalet og have blod og eventuelt en læge med videre til Bornholm. Det tog dog for lang tid at få det gjort klar, så vi fortsatte direkte til Bornholm, og en helikopter fra Aalborg tog omkring Rigshospitalet i stedet for, siger Jan Helge Jensen.

Positiv oplevelse
Ingen var dog så hårdt sårede, at der blev brug for det ekstra blod. Jan Helge Jensens helikopter nåede som den første af de tre frem til stedet cirka 40 minutter efter ulykken, og på dette tidspunkt var der omkring 15 af buspassagererne tilbage. De øvrige tilskadekomne var blevet kørt med ambulancer til Rønne. Helikopteren lettede her efter med fem patienter om bord, som blev fløjet til Rønne hospital. Senere fløj Jan Helge Jensen tilbage mod Sjælland igen, denne gang med tre patienter, hvor af en havde alvorlige skader og to havde lettere skader. Efter ulykken var Jan Helge Jensen glad for at se, hvor godt det hele havde fungeret.
- Da vi nåede frem til ulykkesstedet, var situationen fattet, og beredskabet på Bornholm fungerede godt, især når man tænker på, at det er et lille samfund. Der var ingen panik, og det virkede som om, der var styr på det. Det var en positiv oplevelse, både det arbejde forsvaret og de civile myndigheder leverede, siger Jan Helge Jensen.

I alt fløj redningshelikopterne med 10 tilskadekomne fra ulykken. Fem af dem blev overført til Rigshospitalet. 20 personer er stadig indlagt efter ulykken, men ingen af buspassagererne fik livstruende kvæstelser.