[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Maja Grønbæk

45 grader om dagen og 30 om natten. Det er i øjeblikket hverdag for de udsendte, der opholder sig i den afghanske sommer. Major og CIMIC-officer Søren kom til Afghanistan i starten af juni. Han havde forberedt sig så godt, han kunne, da han på forhånd vidste, hvor varmt det er i landet. Han har været udsendt to gange tidligere.
- Jeg var opmærksom på det og fulgte med hos DMI for at forberede mig bedst muligt mentalt på varmen. Jeg var jo klar over, det er midt i sommerperioden og varmt at træde ud af flyet dernede. Men jeg har jo været af sted før, også i Irak, så jeg er vant til det og synes, jeg klarer varmen rimelig fornuftigt, siger han.

Opmærksomme soldater
- Tidligere har jeg været på februar-august holdene og bad bevidst om det, fordi jeg synes, det er smart at starte i en kølig periode og så vænne sig til varmen. Det er en hård start, når man kommer om sommeren. Heldigvis er der en lav luftfugtighed, så det er lidt nemmere at have med at gøre, end hvis det var en fugtig varme.
Soldaterne, som oven i de høje temperaturer også har tung udrustning at slæbe på, får en chance for at vænne sig lidt til varmen, når de kommer. De får nogle dage, inden de bliver sendt ud.
Soldaterne har hjemme fra fået at vide, hvordan de skal forholde sig i den ekstreme varme. Det vigtigste er at få masser af væske og søge skygge, når det er muligt. Det er Sørens opfattelse, at soldaterne håndterer varmen fint.
- Det er helt klart mit indtryk, at soldaterne er opmærksomme og ansvarlige i forhold til sundhed hernede og herunder også varmen; at de sørger for at drikke og søge skygge, siger han.