[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Forsvarets Mediecenter
De stormomsuste Færøer blev natten til fredag ramt af en meget kraftig orkan med vindstød på helt op til 51 m/s. Orkanen svarer styrkemæssigt til den, der hærgede Danmark i december 1999, og der er rapporter om omfattende skader.

Færøernes Kommando i Mørkedal har lige som resten af det færøske samfund mærket det voldsomme uvejr, men skaderne er begrænsede.
- Der er ingen skader på lejren og vores opgaveløsning har ikke været påvirket. Der blev advaret om orkanen i god tid, så de fleste fiskefartøjer søgte havn. Jeg har kun hørt om et enkelt skib, der var på havet, men der er alt vel, fortæller presseofficer ved kommandoen, orlogskaptajn Eli Lyngvej-Larsen.

Skader på radomer
Fredag formiddag har Færøernes Kommando haft en mand oppe for at kontrollere de to radomer (beskyttelseskupler til radarer), der ligger på fjeldet over Mørkedal. Den ene af dem huser en radar, der overvåger den civil flytrafik i luftrummet omkring Færøerne, den anden forskelligt teknisk udstyr.
- I radomen, der huser radaren, er der blæst tre paneler helt ud og tre andre skal repareres. I den anden mangler der to paneler og der er flere, der skal repareres. Men der er ikke sket noget med selve radaren eller det tekniske udstyr, siger Eli Lyngvej-Larsen. Hvis vejret arter sig, bliver radomerne muligvis allerede repareret i løbet af weekenden. 

Hvidbjørnen venter på storm
Inspektionsskibet Hvidbjørnen, der hører til under Færøernes Kommando, er i øjeblikket på øvelse ved den Norske kyst. Her forventes den orkan, der har ramt Færøerne, at ramme fredag og lørdag. Det har fredag ikke været muligt at komme i kontakt med skibet via telefon, men Færøernes Kommando oplyser, at øvelsen ind til videre forløber som planlagt.