[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

FN’s piratrådgiver, Wayne Miller, er på turné rundt i verden for at udbrede kendskabet til de somaliske pirater. I Danmark briefede han officerer og embedsmænd i Forsvarskommandoen, som planlægger den danske indsats mod pirateri.

- Lige nu har pirateriet aldrig været større. En vigtig årsag til, at mange somaliere bliver pirater, er deres ringe uddannelse. De fleste af piraterne er analfabeter. De er ikke særlig kloge og er tiltrukket af pengene og muligheden for at købe luksus, advarer Wayne Miller, som til daglig er rådgiver i United Nations Office for Drugs and CRIME (UNDOC).

Inden han fik dette job, underviste den tidligere australske politimand andre politifolk på Seychellerne i piratbekæmpelse. Han har sin unikke viden om pirater fra besøg i kenyanske og somaliske fængsler, hvor han har interviewet fængslede pirater. Wayne Miller bruger sin indsigt til at lave informationskampagner i Somalia mod pirateri.

Et af hans budskaber til sine danske tilhørere er, at kampen mod pirater ikke kun foregår ved Afrikas Horn, men at der også kan gøres noget herhjemme. Det viser sig nemlig, at somaliere bosat i udlandet – den såkaldte diaspora - påvirker situationen i hjemlandet.

- Det er meget tydeligt, at diasporaen har dagligt kontakt til alle tre somaliske regioner. Og penge flyder fra diasporaen til hele området. Der er klart stor kontakt mellem somaliere inde og ude. Hvis vi på en meningsfuld måde kan forbedre denne kontakt, så diasporaen kan melde tilbage, at den danske kamp mod pirater er nyttig og komme mistænksomheden til livs, så kan omdømmet forbedres, og man er et stort skridt videre i kampen mod pirater, anbefaler han.

Se et interview med Wayne Miller på forsvarskanalen.