[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Tirsdag den 29. marts gæstede forsvarschef general Knud Bartels det danske F-16 bidrag på Sicilien. Han var flankeret af flere andre; en af dem generalmajor Henrik Røboe Dam, som er chef for Flyvertaktisk Kommando, og en anden chefen for Fighter Wing Skrydstrup, oberst Lars Smedegaard Kjøller.

- Jeg mener, at forsvarschefen skal have en betydelig indsigt i enhedernes opgaver, når enheder er indsat i kampoperationer, sagde Forsvarschefen, da han blev spurgt om baggrunden for besøget.


Generalmajor Henrik Røboe Dam og forsvarschef Knud Bartels fik rig lejlighed til at inspicere de danske F-16 kampfly. (Foto: Thorbjørn Forsberg)

Ud over at møde cheferne for henholdsvis de amerikanske og de italienske soldater på Sigonella-basen, var der tid til at høre en mere indgående præsentation af de danske flys operationer i Libyen. To piloter stod for den del af dagens program, og efterfølgende fik de besøgende lejlighed til at se nærmere på faciliteterne i det danske område samt hilse på flere af soldaterne.

- Jeg er yderst tilfreds. Der er leveret en fantastisk indsats; det skal der ikke herske nogen tvivl om. Her er dygtigt og velmotiveret personel, som får tingene gjort, og som brænder for det, de laver, fastslog Henrik Røboe Dam, chef for Flyvertaktisk Kommando.


Chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam, tager et grundigt kig på en F-16, som er startet op kort inden afgang. (Foto: Thorbjørn Forsberg)

Sidst på besøget passede tiden med, at fire fly skulle af sted på endnu en mission. Gæsterne overværede både klargøring, opstart og take-off af de fire F-16 Fighting Falcon, og herefter gjorde forsvarschef Knud Bartels status på besøget:

- Jeg har noteret mig to ting; at vi har materiel af høj standard, og at vi har personel af høj standard. Det betyder, at vi kan løse opgaverne effektivt og med forholdsvis lille risiko for civile tab og egne tab, sagde han og fortsatte:

- Min vurdering er, at det er en indsættelse af både materiel og personel, som er tilfredsstillende. Forsvaret har på den måde vist de politiske chefer, at vi har et godt og smidigt redskab til at bidrage til at klare krisen i Libyen.


Gæsterne hilser på en af F-16 piloterne på vej mod startbanen. Fra venstre: Oberst Anders Rex (ERA), chef for F-16 bidrager på Sicilien; oberst Lars Smedegaard Kjøller, chef for Fighter Wing Skrydstrup; general Knud Bartels, forsvarschef; og generalmajor Henrik Røboe Dam, chef for Flyvertaktisk Kommando. (Foto: Thorbjørn Forsberg)


Forsvarschef Knud Bartels observerer et af de danske F-16, mens det letter fra Sigonella-basen på Sicilien. (Foto: Thorbjørn Forsberg)