[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Midt i november trækkes de sidste fire danske soldater ved Provincial Reconstruction Team (PRT) i Chaghcharan hjem. Det sker som led i den igangværende reduktion af styrken i Afghanistan.

Danske soldater har siden 2005 støttet det litauisk ledede PRT i Chaghcharan. Chaghcharan ligger i den afghanske Ghor provins cirka 300 kilometer nord for Helmand, hvor Den Danske Kampgruppe er indsat.

Indtil 2009 bestod det danske bidrag både af stabsofficerer og et mobilt observations-team, der støttede genopbygningen i lokalområdet. Siden 2009 har styrken bestået af fire stabsofficerer, der indgår i den litauiske stab.

- De danske soldater har gennem hele perioden samarbejdet godt med deres litauiske kolleger og værter i FOB (Forward Operations Base) SHIELD, som tidligere hed CAMP WHISKEY. Det samme gælder for både militære og civile repræsentanter fra andre nationer, fortæller major Trine Johnsen, der er Ældste Danske Officer i FOB SHIELD.

- Ved hovedkvarter for PRT Chaghcharan, har de danske officerer bemandet centrale positioner, der har medført stor indflydelse på opgavernes planlægning og udførelse indenfor operationer, efterretning og CIMIC, fortsætter majoren

De danske stabsofficerer ved PRT Chaghcharan med deres litauiske chef, oberst Stankevicius foran lejrens flagbastion.

- Det militære samarbejde mellem Danmark og Litauen har fungeret til stor tilfredshed i mere end 15 år, siger den litauiske chef for PRT Chaghcharan, oberst Nerijus Stankevicius, der tilføjer:

- De danske officerer har været fuldt integrerede i staben, og der er ingen problemer i samarbejdet i det internationale miljø.

Danske og litauiske soldater vil fortsat arbejde sammen i Afghanistan, da der også i 2012 ventes at indgå litauiske soldater i Den Danske Kampgruppe i Helmand.

Kilde: HOK