[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

23. marts 2010 landede Hendes Majestæt Dronningen sammen med forsvarsminister Gitte Lillelund Bech i Camp Bastion i Afghanistan. Gennem de næste to døgn kom Majestæten tæt på livet og hverdagen for de danske soldater, der er udstationeret i Helmandprovinsen.

Majestæten og ministeren besøgte først den store danske hovedlejr Camp Price, hvor de spiste med soldaterne i cookhouse, hørte om arbejdsopgaver, så på materiel og drak kaffe på Kuffen. Med helikopter gik turen videre til patruljebase Clifton helt ude i Den Grønne Zone. Aftenen forinden var to britiske soldater blevet dræbt af en vejsidebombe kun 200 meter fra lejrens pigtrådsklædte hegn, og under besøget var der stadig sikring af området og oprydningen efter angrebet. Sidste stop var felthospitalet i Camp Bastion og derefter de danske logistik-soldater fra støtteelementet.Hendes Majestæt udtrykte glæde over at se, hvad hun ellers kun har hørt så meget om.
- Nu har jeg selv haft lejlighed til at se og opleve, hvordan de danske soldater har det i Afghanistan. Jeg er både stolt over og imponeret af den indsats, de yder. Deres gåpåmod, deres beslutsomhed og deres gode humør har gjort et stort indtryk på mig.

Forsvarets Mediecenter dokumenterede det historiske besøg. Se programmet "Danmarks Dronning i Afghanistan" på dk4 første gang mandag den 29. august kl. 22:00.

Fotos: Hasse Resenbro, presseofficer ISAF11