[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I respekt for de mange danskere, der har været udsendt til krigs- og konfliktområder siden 1948, har regeringen besluttet, at der skal rejses et monument i Kastellet. Monumentet udføres af kunstneren Finn Reinbothe, og skal indvies på Flagdagen for Danmarks Internationale indsats den 5. september senere i år.

Generalens hjertesag
Formanden for komiteen for monumentet, general og tidligere forsvarschef Jesper Helsø, blev indkaldt til forsvaret i 1968. Jesper Helsø’s militære karriere har derfor dækket broderparten af den periode, hvor det danske folkestyre har udsendt soldater til international konfliktløsning. Derfor er det en hjertesag for ham, at der nu bliver rejst et monument over denne indsats.
- Jeg er meget glad for, at det officielle Danmark nu rejser dette monument. Med det viser Danmark sin anerkendelse og respekt for de mere end 100.000 danskere, der gennem årene har været udsendt i international tjeneste. De og deres familier har ydet store ofre. Monumentet rejses også i respekt for dem, der har betalt den højeste pris, og for dem, der er kommet hjem med ar på sjæl og legeme.

Statsministeren nedlægger grundstenen
På torsdag formiddag vil Statsminister Lars Løkke Rasmussen nedlægge grundstenen til monumentet under overværelse af blandt andet forsvarets øverste ledelse, repræsentanter for politi og beredskab, samt et antal indbudte veteraner. Når monumentet til september står færdigt, vil der være adgang for offentligheden, og det vil være et sted, hvor pårørende kan mindes og sørge, og hvor ceremonier kan afholdes.