[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kontingentet blev opstillet  ved Artillerimuseet i Vestervold. Klokken 11 begyndte marchen gennem byen til Torvet. På ruten havde  ca 500 mennesker taget opstilling. På torvet i Varde blev paraden formeret og det danske løsens 3 skud fra en 105 mm kanon blev afgivet.

Borgmester Gylling Haahr bød soldaterne velkommen hjem og derefter marcherede soldaterne tilbage til Artillerimuseet. Fra Artillerimuseet blev soldater og pårørende i busser kørt til kasernen i varde, hvor der var spisning og underholdning.

Den danske deltagelse i Kosovo startede efter at den serbiske hær forlod Kosovo i juni 1999. NATO havde gennemført en 77 dage lang luftkrig imod Serbien.Derefter blev den internationale NATO-styrke KFOR med blandt andet dansk troppekontingent indsat. Styrken har medvirket til at lægge en dæmper på områdets nationalistiske stridigheder.

Broen over floden Ibar, der forbinder Mitrovicas overvejende albanske bydel i syd med den overvejende serbiske i nord, er blevet symbol på konflikten. Danske soldater har flere gange blokeret broen for at forhindre ophidsede folkemængder i at genantænde konflikten på den modsatte bred.

I marts 2004 opstod der uroligheder, som meget hurtigt bredte sig til hele Kosovo. I Mitrovica kom det til sammenstød mellem kosovo-albanere og kosovo-serbere, og fra Danmark vurderedes det nødvendigt at udsende et forstærkningsbidrag på ca. 100 mand til den danske bataljon i Mitrovica.
De opholdt sig to uger i området for at støtte bataljonen, inden situationen var så meget under kontrol, at de kunne vende hjem igen.

NATO besluttede i juni 2009, at situationen i Kosovo var stabil nok til at lade NATO’s styrke overgå til en mere tilbagetrukken rolle, samt at reducere antallet af tropper.

I januar 2010, blev NATO’s styrke så reduceret fra ca. 15.000 til ca. 10.000 soldater, og den danske bataljon reduceret fra ca. 300 mand til et kontingent på 180 personer. Den danske lejr Camp Olaf Rye blev nedlagt. Det danske kontingent boede derefter i den franske lejr Novo Selo. Lejren ligger midt imellem de to store byer Mitrovica og Pristina.

Efter at hold 23 har forladt Novo Selo lejren i Kosovo er der rykket en bevogtningsdeling på 28 mand fra Hjemmeværnet ind i stedet. Den skal bevogte lejren i Novo Selo.