[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Soldaterne på det danske ISAF hold 11 er så småt begyndt at tælle ned til den dag, hvor de overlader ansvaret til hold 12 og vender tilbage til Danmark. Men det er ikke det, der optager danskernes chef, oberst Jens Riis. Han ser mere frem til, at den periode hvor han har kørt med reduceret bemanding på grund af leave, er ved at være forbi, og at han igen kan have alle sine soldater til rådighed.
- Så er vi samlet og kan give den en ordentlig skalle, siger Jens Riis.

Selv om obersten stadig har blikket rettet fremad, har forsvarskanalens udsendte fået Jens Riis til at gøre status over resultaterne for holdets første godt fire måneder i missionsområdet i Helmand. En periode, der har budt på flere væsentlig resultater.
- Det vigtigste vi har opnået er, at vi er komme i gang med processen omkring at overdrage patruljebaser til den afghanske hær. Det er noget af det, der bliver overskriften for hele indsatsen i Afghanistan frem over, siger Jens Riis.

I de seneste måneder har de danske soldater gennemført offensive operationer, hvor de har fundet flere af fjendens depoter med dele til IED’er. Det har reduceret truslen fra de dødbringende sprængladninger. Men de danske soldater har ikke bare været ude for at slås. Den danske chef mener selv, at holdet har haft succes med at finde den vanskelige balance mellem på den ene side at slås med fjenden og på den anden side at komme ud blandt de lokale for at overbevise dem om, at ISAF og den afghanske regering vil dem det godt.
- Det tog et par måneder, men så mener jeg faktisk, at vi fandt den gyldne middelvej, siger Jens Riis.

Se hele interviewet med oberst Jens Riis på forsvarskanalen.