[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Københavns Maraton 2011 blev vundet af en eliteløber fra Finland i tiden 2.21.44. Men hurtigste mand på de 42 km gennem Københavns gader var i virkeligheden veteranen John Mattias Nielsen fra Jydske Dragonregiment, der kørte løbet i en håndcykel. Desværre blev John Mattias Nielsen ledt på afveje kort inden mål, og han endte derfor dagen mfmc.aspxed at køre mere end 46 km og alligevel uden at få registreret en officiel tid.


To af veteranerne skærer et hurtigt sving. Håndcyklernes fart overraskede løbets officials. Foto: Steven O. Eriksen.

John Mattias Nielsen var en af fire sårede veteraner, der kørte Københavns Maraton på håndcykler og de fire var så hurtige, at løbets officials flere gange ikke nåede at lukke for den almindelige trafik, når de fire kom kørende. Alligevel var de tilfredse med deres deltagelse.
- Det var en fint tur, specielt mens vejret var godt, sagde en anden af veteranerne, Chris Breum, kort efter at han var kommet i mål.


Tre af de fire veteraner kører i mål. Læg mærke til tiden på bilen foran. På dette tidspunkt var John Mattias Nielsen, der havde ført løbet, ledt på afveje.

Gruppen af veteraner omfattede også omfattede et par psykisk sårede soldater og en enkelt løber, der mangler en fod og derfor løber med protese. De brugte løbet som en del af deres forberedelse frem mod verdens største maraton i New York til november, hvor en britisk/amerikansk veteranorganisation har inviteret danskerne med for at indsamle penge og skabe opmærksomhed om veteransagen.

Det var første gang, at den arrangerende klub, Sparta, havde lukket op for andet end løbere. Det var sket for at hjælpe veteranerne frem mod deres deltagelse i New York
- Vi synes jo, at der er rigtigt godt, at man gør noget for nogen, der er i en så svær situation, og vi synes, at det var en god historie at få dem med, så det gør vi gerne. Sport er måske noget af det, som kan være med til at give dem livet tilbage, sagde Dorte Vilbjerg, der er administrerende direktør i Sparta Løb.

Slæden med
Ud over veteranerne var forsvaret blandt andet repræsenteret ved den store maratonfest af et hold fra slædepatruljen Siruis. De havde, som det efterhånden er en tradition, medbragt en slæde som de skubbede og trak alle 42 km. På trods af den ekstra belastning kom holdet ind på kun lidt over 4 timer. 


Fupper fra Slædepatruljen Sirius spændt for hundeslæden. På trods af den ekstra belastning kom holdet ind på kun 4 timer og 9 minutter. Foto: Steven O. Eriksen.

Se en reportage fra løbet på forsvarskanalen.