[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kilde. Forsvarets Materieltjeneste.

Tidlig mandag morgen var der stadig hektisk aktivitet på og omkring fregatten, der ligger til kaj på Odense Staalskibsværft A/S. Den røde løber blev lagt til rette, justeret og igen og igen støvsuget, når en uforsigtig sjæl havde plantet et uforsigtigt sort fodaftryk.

Søværnets Tamburkorps var ligeledes godt i gang med at øve den ene march efter den anden, og lidt over klokken 10.00 om formiddagen begyndte gæsterne at ankomme. Det militære og civile politi tog opstilling ganske tæt ved den lille lyshårede blomsterpige, som øvede det at neje en sidste gang.

Det sidste skib fra Lindøværftet

Kulden bed en anelse på navngivningsdagen, men ventetiden var overstået kl. 10.17. Som planlagt ankom forsvarschef General Knud Bartels, og han blev modtaget med honnør og velkomst af chefen for Forsvarets Materieltjeneste, generalløjtnant Per Pugholm Olsen.

Kort tid efter ankom forsvarsminister Nick Hækkerup og først derefter blev blomsterpigen nervøs. For kronprinsessen ankom, og det medførte hektisk aktivitet. Blomsterpigen fik løst sin opgave, og fotografernes jagt på det gode billede blev indledt. Kronprinsessen selv tog plads og lyttede til den første tale, som blev givet af den administrerende direktør for Odense Staalskibsværft, Peter Jann Nielsen.

Direktøren påpegede i sin tale, at enden på en epoke var nær. For snart lukker værftet, og fregatten er det sidste skib af 250 fra Lindøværftet, og det sidste af 500 fra Odense Staalskibsværft Gruppen.

Admiral NIELS JUEL blev hyldet

Næst i talerækken var generalløjtnant Per Pugholm Olsen, der jo måtte erkende, at noget af spændingen var forsvundet. Det har jo længe været kendt, at fregatten skal hedde NIELS JUEL, men nu er en navngivning jo mere, end blot afsløringen af et navn.

Per Pugholm Olsen pointerede, at det også var en lejlighed til at hylde søhelten NIELS JUEL, men ikke kun hans præstationer, der burde bemærkes. Alle, der havde deltaget i arbejdet med at bygge NIELS JUEL, fortjente en hyldest.

Kronprinsesse Mary offentliggjorde derefter den kongelige resolution om, at skibet skal hedde NIELS JUEL, og at held og lykke måtte følge skibet samt dets besætning. Tre gang hurra og kongesangen afsluttede navngivningen, som blev fulgt op med rundvisning og en kort reception.

Se indslag på forsvarskanalen.