[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Folkene i redningsbåde, ambulancer og helikoptere får ros for fredagens redningsindsats i Præstø Fjord. Ikke mindst samarbejdet mellem læger fra Aalborg Sygehus og forsvarets SAR-helikoptere var årsag til at efterskoleeleverne kunne overleve.

Aalborg-lægerne har udviklet en behandling af skindøde og nedkølede patienter med hjertestop, og har indøvet teknikken på helikopteren med grise som forsøgsdyr. Ved fredagens ulykke deltog fire EH101 og eksperter fra Aalborg Sygehus, og de involverede er overbeviste om at tidligere indøvelse af teknikken var livreddende.

Den første redningshelikopter landede 10. januar 2006 foran et forventningsfuldt publikum på Flyvestation Karup. Piloten var SUN, der i tre år var testpilot i Sydengland, og som i dag er chef for redningseskadrillen.

Se Danmarks første EH101 lande.

I august 2007 overtog EH101 permanent SAR-vagterne på Flyvestation Skrydstrup. Men først i sommeren 2010 kunne Flyvevåbnet helt udfase de gamle  S61 Sikorsky.  I dag er der udelukkende EH101 på døgnvagt i Aalborg, Skrydstrup og Roskilde.Se hvordan 3x24 timers SAR-vagt forløb i 2007. Begynd med del 1 af 3.