[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Søværnets Operative Kommando og STOP OLIEN-kampagnen er med på Boat Show 2011 i Fredericia den 25. - 27. februar og den 3. - 6. marts. Du finder os i Hal E, stand 4200. Her kan du høre mere om STOP OLIEN-kampagnen og om, hvordan du kan melde dig som havmiljøvogter. Vi glæder os til at hilse på dig!

Holder øje med olieforurening
Siden 2006 har over 13.000 sejlere meldt sig som havmiljøvogtere i STOP OLIEN-kampagnen under Søværnets Operative Kommando. De mange havmiljøvogtere hjælper SOK med at holde øje med eventuel olieforurening på havet. Havmiljøvogternes indsats er et uvurderligt supplement til overvågningen af havet fra blandt andet søværnets patruljefartøjer, miljøfly og satellitter.

Vigtige observationer
Observerer havmiljøvogterne olie på vandet, melder de forureningen til SOK. Men også meldinger om for eksempel pollen eller alger på havoverfladen er en vigtig hjælp.

Chef for SOKs havmiljøovervågning, kommandørkaptajn Arne Mikkelsen siger:

”Kameraerne på satellitterne tager billeder af havoverfladen. Men af billederne kan vi ikke afgøre, om pletten på havoverfladen er olie eller blot pollen eller alger. Dét kan havmiljøvogterne til gengæld se. Derfor betyder deres meldinger til os, at vi kan koncentrere vores indsats dér, hvor der virkelig er brug for den.”Også med på Både i Bella
STOP OLIEN-kampagnen er også med på Både i Bella den 11. - 13. marts og den 17. - 20. marts. I forbindelse med Både i Bella vil der være en konkurrence, hvor en af præmierne er en sejltur med ledager i danske farvande med et af søværnets skibe. Der udtrækkes to vindere.