[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Fredag den 9. september klokken 10 sænkedes rampen på flyvevåbnets C-130 Hercules transportfly ved hangaren i Rønne Lufthavn.


Kisten med konstabel Jacob Sten Lund Olsen bæres ud af flyvemaskinen. Fotos: Per A. Rasmussen.

Kammerater, der var fulgt med fra Afghanistan, bar kisten med Jacob Sten Lund Olsen, som den 3. september blev dræbt af en eksplosion under en patrulje i Afghanistan. Kisten blev båret ind i hangaren, mens Den Kongelige Livgardes Musikkorps spillede ”Kongernes Konge”.


Kisten bæres ind i hangaren.

I hangaren ventede ud over de nærmeste pårørende, familie og venner forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, forsvarschef general Knud Bartels, chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Agner Rokos, chefen for Gardehusarregimentet, oberst Tommy M. Paulsen, og chefen for opklaringsbataljonen på Bornholm oberstløjtnant Gunner Arpe Nielsen.

Fra udlandet deltog British Defence Attaché, Commander Martin Smith, og US Army Attaché, major Mike Cullinane.

Oberst Tommy M. Paulsen lagde en buket ved kistens fod, inden han holdt tale over den faldne soldat. Han sagde blandt andet:

- Nu står vi så ved afslutningen af Jacobs rejse – han er kommet hjem efter en kort tur i Afghanistan. Hans deling var kommet godt i gang og var ved at vende sig til det hårde liv i Helmand. De var startet med en styrke og et engagement, der lovede godt. De havde udfordret området og havde hurtigt vundet fodfæste og deres kamp for en bedre verden var indledt.
Men nu skilles vore veje Jacob, dette er vores officielle farvel fra Gardehusarregimentet og fra Hæren. Vi overgiver dig nu til dine elskede – din kæreste Emma og store kære familie.

Præst Katrine Blinkenberg læste fra bibelen, holdt tale, bad bøn og Fadervor, hvorefter hun lyste velsignelsen. Præsten sagde blandt andet i sin tale:

- Det er frygteligt. Ubegribelig. At vi er her nu, og at Jacob er død. I, der kendte og elskede Jacob – vi tænker på jer dag og nat.


Musikkorpset spillede ”Det var på Isted Hede,” mens kisten blev båret ud til rustvognen.
Jacob Sten Lund Olsen bisættes onsdag den 14. september kl. 12 med deltagelse af Gardehusarregimentet fra Skt. Nicolai Kirke i Rønne.

 
Se chefen for Gardehusarregimentet, oberst Tommy M. Paulsens og præst Katrine Blinkenbergs tale her.

Foto i høj opløsning her.