[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kilde. HOK

Et russisk inspektionshold gennemfører i øjeblikket en våbenkontrolinspektion inden for Wien Dokumentet. Inspektionsholdet, der består af tre russiske og en hviderussisk officer, blev af den danske eskorte afhentet ved grænsen i Padborg om eftermiddagen den 21. marts og derefter i bus transporteret til Viborg.

Selve inspektionen startede den 22. marts med en briefing ved Stab Hærens Operative Kommando. Briefingen blev foretaget af stabschefen, brigadegeneral Peter H. Lund. Efter briefingen briefede Flyvertaktisk Kommando.

Inspektionsholdet vil herefter besøge Helikopter Wing Karup, Oksbøllejren og Fighter Wing Skrydstrup. Efter endt inspektion vil inspektionsholdet blive transporteret til Padborg, hvorfra det rejser tilbage fredag middag.

FAKTA :

Wien Dokumentet.
(Senest opdateret på OSCE topmøde i 1999 og kaldes derfor Wien Dokument 1999).

Et politisk bindende dokument om politisk militært samarbejde omfattende alle OSCE lande (OSCE = Organisationen for Sikkerheds og Samarbejde i Europa). Dokumentet forpligter deltagerstaterne til at gennemføre en række tillidsskabende foranstaltninger (CSBM = Confidence  and Security Building Measures). Regimet indeholder et verifikationssystem omfattende en meget bred vifte af aktiviteter og herunder en årlig udveksling af informationer, besøg, inspektioner og evalueringer. Formålet med en evaluering er bl.a. at evaluere en aktiveret enhed eller formation i henhold til de årligt udvekslede informationer, herunder at blive briefet om organisation, væsentlige våbensystemer og se og tale med militært personel.