[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

I Daneborg nord for polarcirklen venter fem slædehold utålmodigt på at komme i gang med forårets patruljer. Her skal de hævde den danske suverænitet i området.
- Vi har allerede et hold ude at køre. Resten af holdene har travlt med at klargøre til forårspatrulje, siger Nils Westergaard, der er fiskeriofficer og havmiljøofficer ved Grønlands kommando.
Slædeholdene begynder deres patruljer ved Nyboland, Wulffland og Pearyland, hvor de bliver sat af med fly.
- Slædeholdene er klar til at komme i gang, når vejret vil det. Det skal nemlig være sådan, at vi kan flyve, lande og lette i området. Det kan vi ikke, hvis vejret er for dårligt, siger Nils Westergaard.
Slædeholdene venter dog ikke på, at det bliver forår. Foråret kommer først i april og maj, men lige nu er der en del fygning og blæst i området, som forhindrer holdene i at komme ud.


Sirius-folkene glæder sig til synet af den første forårssol.

Passer godt på slædeholdene
Hvert slædehold består af en yngste- og en ældstemand – begge udsendt i 24 måneder. Ældstemanden har allerede kørt Siriuspatrulje et år og kan give sine erfaringer videre til yngstemanden. Selv om der altid er en erfaren mand på slædeholdet, bliver der også passet på dem fra anden side.
- Vi har altid et slædehold hjemme i Daneborg – det såkaldte gnisthold – som hver dag modtager positioner fra de enkelte slædehold. Dem får vi så i Grønlands Kommando, så vi ved, hvor de er. Vi skal vide, at der er liv derude, og at de har det godt, siger Nils Westergaard.