[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Da Danmark d. 9. april 1940 blev besat af tyskerne blev mange tusinde danske søfolk berøvet muligheden for at vende hjem. I stedet valgte mere end 6000 af dem at melde sig til allieret tjeneste, og sejle forsyninger og materiel til brug i kampen mod Europas besættelsesmagt.

De danske krigssejlere, som de hurtigt blev kaldt, havde deres faste base i Newcastle i England. Herfra blev de fordelt på allierede skibe, hvor de igennem alle krigsårene tilbagelagde den ene farlige konvojrejse imellem Amerika og England efter den anden. Strategisk placeret langs konvojruterne i Atlanterhavet lå de tyske ubåde på lur, og torpederede handelsskib efter handelsskib. Flere end 1000 danske krigssejlere blev ofre for de tyske angreb på forsyningslinjerne, og satte derved deres liv på spil for, at vi har kunnet vokse op i en fri verden.

Som årets sidste markering i forbindelse med Flådens 500-års jubilæum – og for at mindes de danske krigssejlere – aflagde Inspektionsskibet Triton i dagene op til nytår rutinebesøg i netop Newcastle Upon Tyne.

Læs hele artiklen fra Tritons besøg her