[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Stykke for stykke er Sangar 2 blevet skilt ad ude i patruljebase Budwan, tidligere kendt under navnet Armadillo. Det blev besluttet at nedlægge Budwan i november 2010. Men sangaren får en lidt anden skæbne end den øvrige lejr, når det ankommer til Danmark i en container.

- Sangar 2 skal indgå i en stor Afghanistanudstilling, der åbner den 5. september, fortæller museumsinspektør Morten Tinning fra Tøjhusmuseet.

At det netop er Sangar 2, der skal udstilles, er der en helt speciel grund til. Og da presseofficeren på ISAF Hold 10 spurgte museumsfolkene, om der var noget særligt, de gerne ville have, var svaret da også klart.

- Vi vidste, at vi skulle bruge et vagttårn. I filmen Armadillo sidder der to soldater og taler i sangar 2, så det var oplagt, at vi gerne ville have netop sangar 2, siger Morten Tinning.

Ud over sangar 2 kan publikum også opleve en eagle, der er kørt på en IED – heldigvis uden tilskadekomne – og en række andre effekter fra Afghanistan.

- Målet med udstillingen er at give publikum et indblik i, hvad soldaterne oplever, deres dagligdag og hvad de møder, siger Morten Tinning.

Sangar 2 skal stå et til to år på udstillingen, der i høj grad kommet i stand ved hjælp af penge fra Det Obelske Familiefond. Håbet er, at det derefter kan bruges i formidlingsøjemed andre steder i landet.