[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Christian B. Frederiksen, journalist, HOK

 
I første omgang gik turen til Sydsudan, hvor der siden den 15. januar 2012 har været udsendt tolv danske soldater til FN-missionen UNMISS (United Nations Mission in South Sudan). Sydsudan er Afrikas yngste land. Det blev oprettet den 9. juli 2011 efter en mere end 20 års krig imellem Sudan og Sudan People’s Liberation Movement (Folkets Frihedsbevægelse i Sudan/red.). Derfor hjælper de tolv danske soldater det nye land med en god opstart.

Det danske bidrag er fordelt med ti mand, der arbejder i staben ved FN-hovedkvarteret i Juba, samt to observatører, der arbejder i felten. Observatørerne har blandt andet til opgave at rapportere tilbage til hovedkvarteret.
Læs mere om de danske officerers ankomst til Sydsudan

Efterfølgende gik turen til Liberia, hvor der er udsendt fem soldater fra Danmark i FN-missionen UNMIL (United Nations Mission in Liberia). Borgerkrig og uroligheder rasede i Liberia i perioden fra1980 frem til 2003. Her besluttede FNs sikkerhedsråd at starte UNMIL for at hjælpe med genopbygningen af landet.
De fem danskere er fordelt med tre, der arbejder i staben ved FN- hovedkvarteret i Monrovia, samt to observatører, der arbejder i felten.


Kilde: HOK