[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kasper Vedsmand, presseofficer, DANCON ISAF 13

Opiumsbønderne siger, at valmuerne på Sommerfugle Allé er syge i år. Sorte sværme af travle insekter har skabt råd i de ulovlige planter. Flere marker er drænet for værdi; det ligner en høst, der er slået fejl.

Det er dog langt fra det eneste, der er forandret dette forår på Sommerfugle Allé.

I årevis har den smalle stenede vej, der snor sig gennem dele af landsbyen Saidan i den afghanske Helmandprovins, haft et andet og mere kedeligt prædikat. Blandt danske soldater har strækningen også været kendt som IED Allé – vejen, som oprørere i stor stil har hjemsøgt med deres improviserede sprængladninger, der akkompagneret af lyden fra et nådesløset og hult drøn kan opløse et helt liv på kun et øjeblik.

Den slags ry skaber uro. Den slags ry skaber bange anelser.

Ikke mindst hos de afghanske soldater i området, som af frygt for at betale den ultimative pris hidtil har holdt sig på sikker afstand af Saidan og ”Butterfly Alley”.

Afghanske soldater på vej på patrulje i landsbyen Saidan. Lige bag dem følger danske soldater fra DANCON ISAF 13 – klar til at hjælpe, hvis det skulle blive nødvendigt.

Men til forskel fra tidligere år har frygten efterhånden fået lige så dårlige betingelser som levevilkårene hos de opiumsvalmuer, der i deres insektsyge svajer på slatne stængler. Med ankomsten af det nuværende danske hold soldater i februar, DANCON ISAF 13, er det som om, vinden er vendt på alléen.

- Hidtil har de afghanske soldater ikke haft den store lyst til at bevæge sig rundt i området. De har simpelthen været bange for at komme til skade. Derfor er en af vores vigtigste opgaver at give afghanerne den nødvendige selvtillid. Det gør vi ved at gennemføre en masse patruljer sammen med dem. De skal have oplevelsen af, at de godt kan selv, siger major Mads, chef for det danske Bravo-kompagni.

Se flere billeder og læs mere her

Se video her