[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Henriette Bech, Forsvarets Hovedredaktion

Jesper Petersen slukkede en påsat brand om bord på et civilt fly i Canada i 2008. En steward havde påsat branden angiveligt for efterfølgende, at kunne fremstå som redningsmand.

-    Jeg sad sammen med min kone og tre børn i flyet og blundede da der pludselig lød røgalarm, og der var en del uro og passagerer, der flygtede fra bagenden af flyet og op foran. Jeg gik ned bag i flyet, hvor røgen kom fra, og det så ikke ud til at nogen gjorde noget seriøst for at slukke branden, som var opstået i servietterne på toilettet. Stewarden påstod først, at det var en elektrisk brand, men jeg kunne lugte på røgen, at det ikke var tilfældet, så jeg slukkede branden med en vandbaseret ildslukker. Jeg tænkte på min familie, som var blevet skræmt, og som skulle opleve den efterfølgende nødlanding, som for civile føles ret voldsomt med den pludselige nedstigning. Jeg gjorde sådan set bare det enhver anden militærperson ville have gjort.

Den canadiske ambassadør André Francois Giroux lagde hus til overrækkelsen af den canadiske udmærkelse, som blev overrakt af den canadiske viceadmiral Bob Davidson. Han takkede kaptajn Jesper Petersen for at have handlet snarrådigt og med overblik, og derudover læste han et brev fra den netop afgåede canadiske forsvarschef, general Walter John Natynczyk, som ikke kunne være til stede.-    Jeg er meget glad for at tildele dig den canadiske chef for forsvarsstabens ros for dine handlinger, da du kom til undsætning af passagerer og besætningsmedlemmer om bord Compas Airlines 2040 fra Virgina til Minneapolis. Du viste mod og enestående lederskab i vurderingen af en kritisk situation og forhindrede en mere alvorlig hændelse i at udvikle sig. Dine handlinger afspejler mest på dig og det danske luftvåben. På vegne af al personel i de canadiske styrker udbringer jeg mine oprigtige lykønskninger til dig for at modtage denne pris. Godt klaret. Og så skrev generalen nederst i brevet - Vi er taknemmelige for dit initiativ og dit lederskab. Held og lykke med dine fremtidige udfordringer - og læs mellem linjerne - han bør forfremmes. Tilføjede viceadmiral Bob Davidson.

Oberst Søren W. Andersen lykønskede Jesper Petersen med anerkendelsen også på vegne af general Henrik Røboe Dam fra Flyvevåbnet.

-    Jesper Petersen gjorde hvad enhver ville gøre, som han selv siger, men en anden ting er, at han anvendte sin faglige uddannelse og kvalifikationer og tog lederskab i en situation, hvor han rent faktisk instruerede folk, der ellers var uddannet til at gøre, hvad der var rigtigt i situationen. Jeg vil gerne tro, at hver soldat i det danske forsvar eller i andre nationers militær ville gøre det. Men det er ikke alle, der rent faktisk gør det, så det er en meget stor præstation at have påtaget sig det, sagde oberst Søren W. Andersen.

Efter at flyet var nødlandet i Fargo Airport, blev alle afhørt af FBI, men tilsyneladende blev ingen tilbageholdt, for det lykkedes den dengang 19-årige steward at rejse til Mexico, hvor han tre år senere blev pågrebet.

Læs mere om branden her