[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I dag præsenterer forsvaret sammen med Udenrigs- og Forsvarsministeriet planen for destruktion af de danske klyngebomber for medunderskriverne af FN-konventionen vedrørende klyngeammunition i Oslo. Og den danske plan indeholder gode nyheder.

For der er fuld damp på destruktionen af de danske klyngebomber. Den gik i gang i løbet af sommeren og vil allerede være tilendebragt næste år, selvom Danmark egentlig først skulle have klaret det i 2018.

Det er den danske virksomhed DENEX i Frederikshavn, der står for bortskaffelsen af klyngebomberne og de omkring to millioner bomblets, små bomber der er inde i selve klyngebomberne.

Forsvarets beholdning af klyngebomber udgøres af 155 mm ICM granater til artilleri. Dem er der 42.000 af. De er udviklet og indkøbt med henblik på at bekæmpe fjendtlige pansrede køretøjer.

Under destruktionsprocessen bliver alle dele af granaterne ødelagt.

Forsvaret beholder dog, som det er tilladt af konventionen et lille antal bomblets til uddannelse af ammunitionsryddere. Der er tale om ialt 2700 bomblets som svarer til indholdet af ca. 50 klyngebomber.