[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen Forsvarets Hovedredaktion

Trafikken i Sejerøbugten mellem Odsherred og Aarhus er tæt. Mols-Liniens færger, større og mindre handelsskibe og fiskefartøjer får havområdet til at minde om en motorvej til søs. Det var derfor, at englænderne plumpede havbunden til med miner i Anden Verdenskrig for at genere den tyske skibstrafik under besættelsen.


Engelsk sømine fra Anden Verdenskrig


- Det er bemærkelsesværdigt, at vi efter alle de år stadig kan finde så mange miner i det her område. Forrige år blev der fundet en masse miner mellem Sejerø og Aarhus. I år fandt vi otte stykker inden for et relativt lille område, siger orlogskaptajn Lars Møller, som er chef for søværnets minedykkere.

De otte søminer blev fundet under søværnets internationale øvelse DANEX NOCO, som fandt sted fra 3. til 12. september.


Fartøjet SKA14 med en sømine på slæb.


- Det kedelige ved de otte miner, som blev fundet under øvelse DANEX, er, at nogle af dem ligger oven på et kabelfelt, forklarer Lars Møller.

Derfor blev opgaven med at rydde de otte miner ekstra krævende. Nogle af dem måtte decideret flyttes ved hjælp af en gul hæveballon, mens andre, som lå knap så tæt på kablet, blev sprængt væk ved hjælp af en særlig forsigtig teknik.
- Jeg synes, det gik rigtigt godt. Først åbnede vi de miner, vi kunne sprænge på stedet med en mindre detonation – som man kalder low order teknikken – hvor vi får åbnet minerne lidt. På den måde kan vi dæmpe eksplosionen, når vi bortsprænger minen, siger Lars Møller.

Med denne metode undgik minørerne at skade de undersøiske kabler. 

I onsdags bortsprængte de to miner, mens de sidste seks blev ryddet af vejen lørdag. MCM Danmark er samtidig rykket til Langelandsbæltet, hvor de leder efter søminer fra både Første og Anden Verdenskrig.