[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

 Af Stig Larsen PIO DANCON ISAF 13

- Sidst jeg var i Afghanistan, blev en af mine danske kollegaer skudt og dræbt, mens han stod op på taget af en compound, siger jægersoldaten Steffen til de to afghanske politifolk fra specialpolitienheden, der står oppe på taget af en compound. Hurtigt smider de sig begge to ned på maven.

Da de senere skal til at observere over mod nabo-compounderne, stikker de kun lige hoved op og kigger ud over kanten af ringmuren.

- Man skal give afghanerne nogle praktiske eksempler, så de kan se fornuften i det, de skal gøre. Ellers husker de det heller ikke næste gang, siger Steffen i forbindelse med en dansk-afghansk øvelse.

De danske jægere og frømænd, eller Task Force 7 som de kaldes i Afghanistan, har i fem dage, sammen med deres kollegaer fra den afghanske specialpolitienhed Helmand Provincial Response Company, været på et træningsophold i Camp Bastion, hvor Det Danske Kontingent hold 13 har sit hovedkvarter.

Specialpolitienheden kan i en afghansk kontekst nærmest sammenlignes med Politiets Aktionsstyrke (AKS) i Danmark.

Normalt er Task Force 7 stationeret i Helmands provinshovedstad Lashkar Gah, men jægerne og frømændene ønskede at vise afghanerne nogle andre øvelsesmuligheder end dem, de var vant til, og samtidig virkede turen som en motivations- og tillidsopbyggende faktor for det fremtidige samarbejde.

Læs mere her