[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Jan Schelbech Forsvarets Hovedredaktion

Dansk forsvars samarbejde med Storbritannien fik en ny dimension, da Folketinget besluttede at oprette Den Danske Internationale Brigade i 1992. Den danske styrke blev placeret under britisk kommando, som en del af 1. UK Armoured Divison og britisk kommando i NATO-regi. Samarbejdet tog dog for alvor fart i 2003 i forbindelse med krigen i Irak, Hvor den danske bataljon var en del af en britisk brigade.

I næsten 10 år har danske og britiske soldater arbejdet, grinet, svedt og blødt sammen fra yngste konstabel og til ældste chef i Irak og Afghanistan.  Og i takt med de benhårde udfordringer for styrkerne i kamp har samarbejdet stået sin prøve og vist sin værdi.  Ikke mindst fordi, danske soldater har vist en høj grad af professionalisme, og de står ikke tilbage for deres britiske kolleger i den afghanske Helmand-provins.

- Briterne kan identificere sig med os. Historien har også vist, at danske soldater er robust uddannet og vi har en solid opbygning., siger oberst Lars Møller, der er chef for Forsvarskommandoens Internationale Operationsafdeling.

Men for Lars Møller handler det ikke kun om det nutidige og meget konkrete samarbejde i de internationale missionsområder, hvor danske og britiske soldater deler dagligdag.

- Vi har en lang historie sammen. Fra befrielsen i 1945 og ikke mindst samarbejdet under den kolde krig. Vi deler grundlæggende et værdifællesskab og ikke mindst humør, fortæller han.

De tætte bånd er også yderligere blevet forstærket, og ikke kun på det meget synlige taktiske militære niveau i Afghanistan. Den 20. september underskrev forsvarsminister Nick Hækkerup og hans britiske kollega Philip Hammond en strategisk samarbejdsaftale, der knytter de to lande yderligere sammen.En aftale der udstikker rammerne for samarbejde på alt fra sikkerhed i cyberspace, uddannelse af soldater og materielindkøb til indsættelse af styrker i fremtidige missionsområder. Et samarbejde der rækker langt ud i fremtiden og udover det nyligt vedtaget forsvarsforlig.

- Vores indsats i Helmand, vores fælles værdier og vores fælles forståelse af de sikkerhedspolitiske udfordringer, og hvordan vi møder dem, er et vidnesbyrd om, at vi kan nå længere sammen, end ved at gå alene, sagde forsvarsminister Nick Hækkerup i forbindelse med underskrivelsen af aftalen.

Læs aftalen her.

Se video med den praktiske samarbejde mellem danske og britiske styrker i Afghanistan.