[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Den nye bogs titel er ´Støt kurs´, men forfatteren jonglerer mellem to undertitler: Flåden ved Grønland i 275 år og Grønlands Kommando i 60 år. Det er i det spænd, at indholdet folder sig ud. Omslaget prydes af Søværnets nyeste inspektionsfartøj, Ejnar Mikkelsen. Billedet henviser til et togt med fartøjet i 2010 op langs østkysten. Beskrivelsen af dette togt er fortællingens motor, som man løbende gennem bogen vender tilbage til.

Der beskrives bl.a, hvordan forfatteren sammen med besætning og Danmarks admiral i Grønland, Henrik Kudsk, besøger Alabama-hytten på øen Shannon.  Den hytte, som Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen i 1910-12 var tvunget til at overvintre i, og som var bygget af vraggods fra skibet Alabama. Besøget 100 år efter bliver en mindeværdig højtidsstund med 20 år gammel portvin.   

Per Herholdt, til venstre i billedet, har også besøgt Myggbukta og den gamle norske fangst- og radarstation.

Der er mange årsdage og mindeværdige begivenheder for entusiastiske Grønlandsfarere.  Men det lykkes for Herholdt at holde en fin balance mellem minder, som kunne blive patetiske, og historiske tilbageblik, beskrivelser af nye skibe, katastrofer, konflikter og skibsforlis. Den fascinerende - men også farlige - grønlandske natur er gået i blodet på Herholdt – og spændingsfeltet mellem at frygte overisning, orkan og skibbrud og tabe pusten over storslåede udsigter, sarte farver og havets dyreliv går igen. Forsvarets tilstedeværelse med skibe til søredning og forsyninger og senere fly og helikoptere har historisk set været en vekselvirkning mellem først katastrofe og ulykke og derefter bedre beredskab.  Eksemplerne er mange: Inspektionsfartøjet Alken, der forsvandt sporløst i 1948 med ni mand om bord. Skibet Hans Hedtoft, der i 1959 ramte et isbjerg og sank med alle 95 ombordværende. Det er blot to af mange skelsættende historier. Magtesløsheden overfor det ubarmhjertige klima og nødvendigheden af bedre suverænitetshævdelse har løbende givet anledning til, at der er blevet udviklet nye skibe, fly og strategier. Det er Herholdts bog nummer syv, men han stopper næppe, selv om der nu kommer en pause.
-Mine bøger fylder 15 hylde-centimeter og vejer 11 kilo. Nu trænger jeg til også at lave noget andet. Så de næste to års tid holder jeg pause fra skriveriet”. 

Se også interview med forfatteren og video med historiske filmklip fra grønlandske farvande på Forsvarskanalen.

Støt Kurs er rigt illustreret med fotos, kobberstik og tegninger. Bogen er udkommet på forlaget Nautilus. 328 sider – vejledende pris kr. 399,-