[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af DANILOG

- Den enkelte, der skal være her under øvelsen, har jo de samme behov, som til dagligt. Han skal have morgenmad, før han begynder med sit daglige arbejde på øvelsen. Når han har arbejdet et stykke tid og har fået frokost og aftensmad, skal han have lidt fri, inden han går i seng igen, så han kan blive frisk til næste morgen. Men her hører det "lette" så op, for alt det, jeg lige nævnte, skal ganges med 1.200, forklarer premierløjtnant Palle Hvirvelkær, som til daglig er næstkommanderende ved 1. Nationale Støtteelement, som hører til ved DANILOG på Vordingborg Kaserne, men som under øvelsen er fungerende chef for støtteorganisationen under øvelsen.

Netop fordi øvelse Crystal Eagle foregår i Danmark, har repræsentanter fra Det Danske Internationale Logistik Center, som også kaldes DANILOG, været dybt involveret i en stor del af korpsets planlægnings- og øvelsesprogram. Host Nation Support (HNS) er det tekniske udtryk for at hjælpe fremmede nationer, når de skal til Danmark. Det er en militær disciplin, der kræver et ekstremt overblik over tusindvis af detaljer. Arbejdet har været i gang siden begyndelsen af 2011. Arbejdsværktøjet er en telefon og et excell ark.

Øvelsen gennemføres i området mellem Nymindegab, Varde og Oksbøl i perioden fra den 2. til den 12. maj. Der skal bo ca. 1200 soldater i de tre lejre, og her begynder udfordringerne allerede. Som alle andre skal de spise, sove, arbejde, have fritid – og forrette deres nødtørft. Det stiller store krav til logistikken i og omkring lejrene.

Læs hele historien om forberedelserne til Crystal Eagle her.