[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Elleve veteraner fra forsvarets internationale missioner i Afghanistan, Irak, Afrika og Balkan var mandag samlet på Center for Idræt på Svanemøllens Kaserne. Her gennemgik de en test, der blandt andet afslørede deres kondital. Testen og mødet var det første arrangement for Team Veteran 2012, der sigter mod at sende 11 veteraner - syv løbere og fire i håndcykler til USA i november for at deltage i New York City Marathon 2012.

- Team Veteran har som målsætning, at vi skal være en nuance i den palet af tilbud, som findes til fysisk og psykisk sårede soldater. Vores nuance er maratonløb, forklarer Lars Bo Holm Pedersen, der er hovedmanden bag projektet. 

Team Veteran har eksisteret siden 2010, hvor to sårede veteraner gennemførte US Marine Corps i Washington DC i racerkørestole. Siden har Team Veteran ud over flere mindre løb også deltaget i Københavns Maraton og i New York City Marathon 2011, hvor 8 veteraner deltog.

I år har Team Veteran valgt at sætte fokus på de psykisk sårede veteraner, og en stor del af det nye hold består derfor at soldater med diagnosen Post Traumatic Stress Disorder (PTSD). Det er en gigantisk gulerod for veteranerne at blive en del af Team Veteran med udsigt til at skulle løbe New York Marathon, og det betyder meget i en hverdag, hvor de psykiske problemer ofte fylder meget.

- Tidligere var jeg en meget aktiv idrætsudøver, og jeg er stadig glad for sport. Men der er tit meget langt til at komme ud og dyrke sport. Jeg trænger til et spark bag i, og det er nemmere at komme ud, når man er sammen med andre og har et mål som New York, siger en af deltagerne.

Veteranernes træning bliver tilrettelagt af en idrætskonsulent fra Dansk Handicap Idræts-Forbund og projektet har også tilknyttet en psykolog fra Veterancenteret i Ringsted, således at der både fysisk og psykisk bliver taget hånd om veteranerne.

Team Veteran bliver udelukkende finansieret af støtte fra veteranforeninger, fonde og private sponsorer. Finansieringen af året tur er ikke på plads endnu, men Lars Bo Holm Pedersen er overbevist om, at det nok skal lykkes.