[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kim Vibe Michelsen, Forsvarets Hovedredaktion
Kommandobunkere fra Den Kolde Krig, Den Kongelige Livgardes historie og militære foredrag er et par af de ting militærhistorisk interesserede kan opleve på Golden Days i hovedstadsområdet. I år handler festivallen om 1950'erne.

Luftværnskontrolbunker på Vestvolden
15. og 16. september åbnes dørene til en af Forsvarets største koldkrigshemmeligheder. I det nye Besøgscenter Ejbybunkeren på Vestvolden kan du blive klogere på Den Kolde Krig og historien om Danmarks forsvar fra 1800-tallet frem til 1950’erne. Fra Ejbybunkeren holdt Danmark et vågent øje med trusler udefra – især fra Sovjetunionen.

I besøgscentret kan du træde ind i rollen som kontraspion i bunkerens spændende spil til iPhone. Du får ansvaret for at forhindre tredje verdenskrig ved bunkerens interaktive bord, og du kan gå på opdagelse i, hvordan Danmarks største forsvarsværk, Københavns Befæstning, blev bygget og brugt. Test for eksempel, om du er stærk som en voldbisse, eller tag en virtuel cykeltur på Vestvolden. 

Besøg den "gamle" Forvarskommando
Rudersdal Kommune åbner området ved Henriksholm i Vedbæk, hvor flyveeskadrillen tidligere overvågede luftrummet over Danmark, og Forsvarskommandoen havde til huse. Du kan besøge bunkeren og fornemme, hvordan dagligdagen har været, se en spændende udstilling og få guidet omvisning i Forsvarskommandoens tidligere hovedsæde. Der er åbent for besøg den 15. 0g 16. september.

Civilforsvarets bunker i Helsingør
Bunkeren var en kommunal kommandocentral gravet ind i bakkerne ved Smørhullet i Helsingør. I bunkeren skulle kommunens politikere og det kommunale civilforsvar søge hen og lede slagets gang, hvis den kolde krig blev varm, og russerne var på vej. Kom med på en af de fire eksklusive omvisninger i kommandocentralen, hvor der stadig er noget af udstyret tilbage fra 1950’erne, der giver en fornemmelse af stemningen under den kolde krig. Der er åbent for besøg 17. september. 

Fra kold krig til angrebskrig
På Københavns Hovedbibliotek beskriver Oberst Lars R. Møller med udgangspunkt i sine bramfri og skarpe bøger turen fra den kolde krig, spionage og atomtruslen med en kendt fjende - til i dag, hvor gamle parametre er væk, og det danske demokrati sender unge ud i kamp for vores værdier. Du kan opleve foredraget 20. september. 

Livgarden i 50'erne
Den kolde krig og Danmarks NATO-medlemskab satte sit præg på Livgarden i 1950’erne. Årtiets høje beredskab medførte intensiv træning og deltagelse i NATO-øvelser for Livgardens værnepligtige, der fik sat deres tjenestetid op til 18 måneder. Og så var det også i 1950´erne, at Montgomery besøgte Livgarden i Sandholmlejren, og Churchill besøgte Fredensborg Slot. Der var også tattoos, regimentets 300 års fødselsdag i juni 1958 og vagten om kongefamilien. Og så slog Livgarden Carlsberg 6-0 i fodbold! Alt det kan du opleve på Gothersgade Kaserne 15. og 16. september.

Du kan også læse mere om Golden Days her