[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Syv hektiske døgn i Afghanistan sluttede onsdag aften for landets nye forsvarschef, general Peter Bartram. Her lettede han fra Camp Bastion efter sit første besøg hos de danske styrker siden udnævnelse til forsvarschef 20. marts.

Under sit ugelange besøg nåede Peter Bartram vidt omkring. I Helmand besøgte han både de danske enheder fra DANCON ISAF 13 i Camp Bastion, Camp Price, og den primitive patruljebase Hazrat, hvor han blandt andet overraskede en ung soldat, som forsvarschefen kunne udnævne til overkonstabel.Også de danske soldater i Camp Tombstone, der træner og uddanner soldater til den afghanske hær, fik uventet generalbesøg præcis som danskerne i politihovedkvarteret i handelsbyen Gereshk.

- Det har været opmuntrende at se, hvordan vores soldater overalt i Afghanistan optræder professionelt og kan deres faglige håndværk. Det bekræfter mig i, at dansk forsvar, også i Afghanistan, tilhører superligaen, siger general Peter Bartram, der havde et særdeles begivenhedsrigt program.

Foruden soldaterne i Helmand lagde forsvarschefen også vejen forbi hovedstaden Kabul og den danske enhed i Kabul International Airport. Der blev også tid til et besøg hos Flyvevåbnet i Mazar og Kandahar. Læs mere om det her: 
Endelig blev det i Kabul og på den store amerikanske Bagram-base i det østlige Afghanistan til en lang række møder med nøglepersoner fra de afghanske sikkerhedsstyrker og militærkoalitionen ISAF.


General Peter Bartram med chefen for ISAF general John R. Allen.

- Ved mine møder med blandt andet chefen for ISAF general John R. Allen og den afghanske forsvarschef general Karimi, er jeg blevet bekræftet i, at Afghanistan sikkert bevæger sig i en positiv og mere stabil retning, siger Peter Bartram.

I det hele taget var det en optimistisk general, der inden turen hjem fordøjede indtrykkene fra det land, som i de senere år har fyldt så meget for ham. Således nåede han i sin tid som chef for første brigade fra 2006-2010 at have ansvaret for uddannelsen af hele syv danske kampgrupper i Afghanistan.

- Afghanerne både kan, og vil, overtage ansvaret for landets sikkerhed i takt med at ISAF forlader landet. Opbygningen af demokratiske institutioner tager tid og kræver ekspertise, hvorfor Afghanistan også i fremtiden vil have brug for international hjælp. Men vi skal holde fast i, at vi ikke skal skabe en kopi af Køge, men hjælpe Afghanistan til at skabe et Afghanistan for afghanere, fastlår Peter Bartram, som også nåede at komme med en venlig appel til de danske soldater.
En opfordring til at huske på, at der er helt særlige folk i Danmark, som fortjener en kærlig tanke og et tak fra forsvarets ledelse.

- Vi kan som soldater ikke fungere, uden at baglandet fungerer. Jeres kære derhjemme tager også deres del af byrden. Så tak jeres pårørende, om det er ægtefæller, børn eller forældre fra mig – næste gang i taler med dem.